Египат: арапско пролеће не може да буде поновљено

18-08-2013 09:58:12 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Лидери покрета Браћа-муслимани у Египту су позвали присталице на свакодневне протестне акције. У петак је дан гнева био завршен крвопролићем у сукобима исламиста и снага безбедности. Према званичним подацима, погинуло је више од 90 људи. Ухапшено је више од хиљаду људи. Полиција је упозорила да ће и даље чврсто обустављати нереде.

Мирољубиве протестне акције присталица Браћа-муслимана су се претвориле у крвави окршај. У петак после традиционалне молитве исламска опозиција је покушала да организује марш гнева од више милиона људи. Милион људи није био присутан, али десетине хиљада приврженаца Браће-муслимана и свргнутог председника Мухамеда Мурсија изашло је на улице различитих градова. Они су били расположени веома ратоборно, покушали да нападну административне зграде и полицијске станице, многи су били наоружани. Раније су припадници специјалних ресора добили санкцију власти да у случају потребе користе борне метке против метежника. То је проузроковало мноштво жртава са обе стране. Вероватно Браћа-муслимани желе да искористе искусство свргавања Хоснија Мубарака, али је ситуација данас другачија, истиче политиколог Леонид Исајев.

- Браћа-муслимани покушавају да искористе сценарио арапског пролећа, који се успешно показао у Тунису и Египту 2011. године. Ради протестних акција се користе исти називи, рецимо, дан гнева. Они покушавају да заузму трг Тахрир, где их не пуштају. То су апосолутно симболичке акције, јер стратешког смисла оне немају. Поред тога Браћа-муслимани покушавају да искористе тактику прикупљања људи помоћу намаза. И тако даље. Иначе, очит је покушај понављања успешног сценарија 2011. године. Међутим, са мог гледишта, време арапског пролећа је прошло.

Ситуација у Египту је дошла до критичне тачке. Фактички, грађански рат је већ почео. Догађаји наредних дана ће показати, на какав начин ће противници бранити своје интересе, - сматра аналитичар Семен Багдасаров.

Браћа-муслимани нису могли да прихвате компромис. То не спада у менталитет тог покрета. Ни армија нема куд. Зато ће се ситуација заоштравати, жртава ће бити све више. Ако армија буде испунила свој задатак и бар привремено постигла неку стабилизацију, грађански рат у Египту се неће одвијати као у Сирији, већ преко терористичких акција, напада на полицијске, војне и административне структуре. И то, ради постизања бар такве ситуације данашње руководство Египта мораће и даље да испољава крутост. Било које одступање ће проузроковати још већи хаос.

За сада стране покушавају да се уздржавају. У петак увече стотине присталица Браћа-муслимана барикадирало се у џамији на тргу Рамзеса. Они су одбили да напусте зграду, почело је пушкарање. Ујутро су на трг дошли представници специјалних ресора и борна техника. Армија се спремала за јуриш. Међутим, исламисти су пристали на преговоре, те су представници власти неометано ушли у џамију. Дакле, шанса да се ситуација среди уз најмање губитке постоји. Раније је Савет Безбедности УН имао ванредну седницу ради разматрања ситуације у Египту. Његови учесници иступају за обуставу насија у Египту, те су позвали стране конфликта на максималну уздржаност.