Успешан дан руске репрезентације

18-08-2013 06:52:02 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Осми дан првенства света за репрезентацију Русије био је најуспешнији. Екипа је освојила четири медаље, од тога две – златне. Русија сада има седам златних медаља, од укупно 15 освојених. Атлетичари САД – 6 златних медаља, тако да је Русија изашла на прво место у укупном рејтингу првенства света. Руски такмичари су освојили у суботу злато управо у борби са Американцима, тачније са Американкама.

Сада по реду. У финалу женске штафете 4 по 400 метара, Јулија Гушчина, Татјана Фирова, Ксенија Рижова и Антонина Кривошапка постигли су најбољи резултат ове сезоне у свету, седми резултат у историји лаке атлетике. Рускиње су превазишле конкуренткиње у таквој компоненти као предаја штафете. Практично су водиле по 5-10 метара код предаје палице у такмичењима са сваком екипом. На последњим метрима финишерка репрезентације САД је скоро стигла Антонину Кривошапкину. Али је Рускиња ипак била прва. На почасном месту није била присутна Наталија Антјух, која је у полуфиналу била уместо Кривошапкине, али је и она допринела овој победи.

У скоковима у вис само четири спортисткиње су са првог покушаја савладале метар и 97 см. То су Рускиње – олимпијска првакиња Ана Чичерова и Светлана Школина, Американка Бриџит Барет и Шпанкиња Рут Бејтиа. Висину од два метара су освојиле само Барет и Школина. Американка је имала предност пред ученицом олимпијског првака Сиднеја Сергеја Кљугина. Барет са првог покушаја савладала све скокове, а Школина је имала један неуспешан скок на 1 м 93 см. И у таквој ситуацији Барет не успева да са првог покушаја пређе 2-03. Школина је одговорила на шампионски начин. За победу Барет је морала да иде на 2-05, у противном би по броју покушаја заостала од Рускиње. Међутим ова висина је остала неосвојена. Ана Чичерова је освојила бронзану медаљу. Бронзану медаљу је освојио и Дмитриј Тарабин у бацању копља.

Након два покушаја у сектору бацања копља вођство је преузео ученик легендарног Јана Железне, чешки атлетичар Витеслав Весела. На 10 см заостао је фински такмичар Пиктамјаки. Трећи је био Тарабин, који је од шест покушаја реализовао само три. У петом покушају изненадио је кенијски такмичар Џулијус Јего, који је бацио копље на метар даље Тарабина. Рус се нашао на четвртом месту. Али у последњем, шестом покушају, Дмитриј Тарабин је побољшао свој резултат и вратио се на трећу позицију.

Данас је завршни дан Првенства света у атлетици. Основне наде руских навијача су везане са наступом Марије Абакумове у бацању копља. У квалификацијама Рускиња је постигла најбоље резултате. Финална такмичења су данас.

Сергеј Румјанцев,