Светски шампионат из атлетике: парада звезда

18-08-2013 06:52:58 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Москва прима један од главних догађаја светског спорта – првенство планете из атлетике. Од 10. до 18. августа на великој спортској арени Лужники најјачи светски спортисти се боре за медаље. Протекла недеља је била богата јарким победама и јарким емоцијама.

Такмичења у скоковима с мотком код жена су одржана при дупке пуним трибинама. У уторак увече на трибинама стадиона Лужники било је око 50 хиљада навијача. Они су дошли да би подржали олимпијског шампиона, која има 28 светских рекорда, Јелену Исинбајеву. 31-годишња спортисткиња је главна звезда не само руске репрезентације, већ и читавог московског првенства. Није случајно њена силуета приказана на званичном банеру 14. светског шампионата из атлетике.

Није Исинбајева изневерила очекивања бројних обожавалаца. Она је добила златну медаљу домаћег светског шампионата са најбољим резултатом ове сезоне – 4,89 метра. Мада она није успела да обнови сопствени рекорд – 5,07 метра, то није нимало омело празник. Својом јарком победом је Исинбајева доказала да је достојна титуле краљица атлетике. Она није крила своју срећу.

- То је био дугачак пут из Пекинга у Москву, јер давно нисам добила нешто званично. То је веома драга победа, коју сам желела. Природно је да без подршке гледалаца, без генијалности мог тренера и подршке породице, људи, које волим, не бих успела. Зато је то наша заједничка победа, свима сам лудо захвална.

Фронтменом московског светског шампионата из атлетике се, безусловно, сматра шестоструки олимпијски шампион, аутор 8 светских рекорда јамајшки спринтер Усејн Болт. Десетине хиљада навијача је дошло да би видело најбржег човека планете. Мистер Муња је изврсно извршио свој рад. У финалу трке на 100 метара тркач је извршио прави шоу: нешто је успорио на почетку и пустио супарнике напред, у средини дистанце је он убрзао трку и добио златну медаљу светског шампиона.

Русија први пут прима светско првенство из атлетике, те се шампионат одржава на њајвишем нивоу, истакао је министар спорта Виталиј Мутко.

- Овде је присутно око 8 хиљада спортиста и тренера, они заступају 206 земаља. Нема примедаба у вези са организацијом такмичења. Сваки дан разговарам с руководством федерацие IFАА, с техничким стручњацима, судијама, руководиоцима делегнација. Они износе утиске одушевлења, јер су пружени најбољи хотели, базе за тренирање, транспорт, све је близу, све је приступачно. Свакако, на стадиону влада дивна атмосфера. Просечно на такмичења долази сваки дан око 40 хиљада гледалаца. 18 хиљада места је пружено спортистима и делегацијама. Иначе интересовање гледалаца је доста велико, велик је ТВ аудиторијум. Продато је укупно око 500 хиљада улазница.

Завршио се светски шампионат у недељу увече. У финалу су одржане женска и мушка штафете 4Х100 метара. То је била права парада звезда.

Светлана Калмикова,