Бака од 80 година падобранац

20-08-2013 01:20:50 | | 63padobranska.com/ vostok.rs |

Јованка Остојић, из Рековца, мајка херојски страдалог падобранца Горана Остојића, скочила из авиона. На спортском аеродрому у Давидовцу извела скок са инструктором Љубишом Наумовићем

Параћин – Да људска храброст нема граница и не признаје чак ни физичка ограничења, доказала је 80-годишња Јованка Остојић из Рековца.

Пензионисана учитељица и мајка команданта чувене 63. падобранске бригаде Горана Остојића, који је са својим саборцима погинуо храбро бранећи Косово 1998. године, одлучила је да бар једном у животу крене стопама свог сина. Скочила је падобраном у тандему са инструктором Љубишом Наумовићем. Како каже, тек сада схватила је откуд њеном сину и свим осталим падобранцима тако велика љубав према небу и падобранству.

- Свесна сам да је ово био чист ризик и авантуризам, али сам морала то да урадим. Видела сам Параћин, мој Левач и Јагодину као на длану. То је неописив осећај слободе. Тек сад сам схватила зашто се каже да само падобранци знају зашто птице певају – рекла је након скока храбра Јованка, видно усхићена и румена од адреналина.


rep-Priprema-pre-ulaska-u-aОна редовно прати сваки Меморијални куп „Горан Остојић и сви пали борци“ који се сваке године одржава у Јагодини. Ту је и упознала познати падобрански пар и супружнике Светлану Симић и Љубишу Наумовића. Они су јој дали идеју о скоку, о чему је интензивно размишљала годину дана. И одлучила.


- На срећу, доброг сам здравља. Возим бицикл и не осећам терет година. Никакву трему приликом скока нисам имала. Ово је остварење мог животног сна. Баш на овом аеродрому, у Давидовцу, свој први скок код Љубише имао је мој син. Много година касније овде су скочили и моји унуци, Богдан и Лазар – објашњава витална учитељица, која је сада морала да слуша туђе инструкције, уместо да их сама даје.


НАЈСТАРИЈА


ЛјУБИША Наумовић, чувени србски падобранац са којим је Јованка доживела најлепши утисак летења и слободног пада, каже да је све прошло без и најмањег проблема. Ветар је био повољан, а Јованка је, усхићена, певала у ваздуху. Горанова мајка је иначе тренутно најстарија особа у Србији и у региону која је скочила падобраном.