Техеран држи свет у тонусу

20-08-2013 01:22:19 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Иран је још једном уздрмао свет својим нуклеарним плановима. Техеран је објавио да се припрема да произведе такозвано уранијумско-силицидно гориво. Он је намењено истраживачком реактору у Техерану, изјавила је Организација за нуклеарну енергију Ирана. За производњу горива на објектима у Натанзи и Форду користи се 700 центрифуга за обогаћивање уранијума до 20%.

Уранијум са садржајем изотопа уранијум-235 мањим од 20% сматра се нискообогаћени. За производњу плутонијума за оружје потребан је уранијум обогаћен у крајњој линији до 90%.

Силицидно гориво има врло компликовану физику. У суштини то је смеса метала са силиконом која омогућава да се поједностави обогаћивање уранијума.

Неки западни експерти тврде да је Иран прешао још једну црвену линију и да је дошло време да се на то реагује. Ипак, по мишљењу аналитичара Центра за међународну безбедност ИМЕМО РАН Петра Топичканова, у покретању такве производње нема ничег новог или сензационалног. Ако Иран буде деловао транспарентно или под надзором МАГАТЕ, ништа страшно се неће десити. Главно али у свему што се дешава јесте рекација Израела који нервозно реагује на било каква саопштења са иранског „нуклеарног фронта“, додаје Топичканов.

- Треба обратити пажњу на она дејства која могу да предузму не САД или ЕУ, они сада нису расположени за конфронтацију у региону, већ Израел. Израелски политичари више пута су говорили да је Иран прешао црвену линију. И његово деловање означава намеру да произведе нуклеарно оружје. Ако Израел овако интерпретира ова саопштења, он може да предузме дејства која је већ предузимао у погледу Сирије. Тачније да нанесе војни удар (у септембру 2007. године израелски авиони су уништили сиријски реактор Ал-Кибар). То ће довести до заоштравања регионалне напетости.

Иран на данашњи дан има 18 000 центрифуга за обогаћивање уранијума. 10 хиљада њих тренутно ради, саопштио је бивши председник Организације за атомску енергију Ирана Ферејдун Абаси. Аоли скоро све оне, изузев 700 агрегата, центрифуге су старе, примитивне генерације. З апроизводњу високообогаћеног уранијума у индустријским размерама потребно је око 30 хиљада центрифуга новог типа.

Иран је одавно и безуспешно покушавао да купи овај вид горива у иностранству, између осталог у Француској и Русији. Али из политичких разлога то му није пошло за руком. И сада покушава да успостави сопствену производњу, објашњава директор руског Центра за енергетику и бебзедност Антон Хлопков.

- То је један од видова горива који се користи у истраживачким реакторима. Он је прилично сложен за производњу. У индустријским размерама слично гориво сада производе само две земље – Француска и Аргентина. Управо аргентинско гориво у последњих 30 година кориштено је у Ирану. Али његове резерве су се приближиле крају. Прерано је говорити о томе да је Иран достигао технолошки ниво за производњу овог вида горива у индустријским размерама.

Иза политичких маневара око иранског нуклеарног програма већ мало ко памти да се нуклеарна енергетика у земљи појавила уз помоћ Вашингтона у време владавине шаха Мохамеда Резе Пахлавија. Средином прошлог века био је основан Нуклеарни центар Техеранског универзитета. Разраде у области нуклеарне енергетике су вођене под окриљем САД, са којима је Иран 1957. године потписао споразум. Према документу, Вашингтон се обавезао да испоручи Ирану нуклеарне уређаје, опрему и да припреми стручњаке. Данас је Вашингтон главни критичар нуклеарних планова Ирана.

Андреј Федјашин,