Компанији Росњефт дозвољено учешће на тендеру за освајање Nasiriya у Ираку

20-08-2013 01:31:12 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Росњефт се креће ка Ираку. Руска компанија је прошла квалификације за учешће у тендеру за разраду пројекта Nasiriya. Росњефт може да претендује на експлоатацију и прераду нафте на југу земље. Највероватнији партнер Руса у ирачком пројекту је, како сматрају стручњаци, кинеска национална петрохемијска корпорација CNPC, која такође учествује у тендеру.

Росњефт је трећа руска компанија која је добила право учешћа на тендеру. Пројекат Nasiriya претпоставља освајање нафтног налазишта на југу Ирака и изградњу највеће рафинерије нафте у земљи. На пролеће квалификацију је прошла Зарубежњефт и Лукојл, који већ неколико година ради у републици. Коментарише директор Института за националну енергетику Сергеј Правосудов.

- Још од совјетског доба наша земља активно сарађује са Ираком, између осталог у сфери експлоатације нафте. Ни за кога није тајна да су тамо велике резерве нафте. Ирак је један од лидера по резервама. При томе нафта је тамо прилично јефтина и прилично доброг квалитета. То је врло лак комад, зато многи на њега претендују. Ирак поздрвља инвеститоре и радо ради са страним компанијама, за разлику од других земаља Блиског Истока.

Осим руских компанија у тендеру учествује још 9 страних. Међу њима је кинеска CNPC, француске Maurel & PromиTotal, као и индијска ONGC. При томе многим комапнијама, за разлику од компаније Росњефт, дозвољено је да учествују само у једном од два дела конкурса – или у преради нафте, или у вађењу. Конкурс за учешће у пројекту Nasiriya ирачке власти су објавиле 2012. године у новембру, а уговор са победником ће бити склопљен до краја наредне године. Резерве налазишта се процењују на 586 милиона тона нафте, а капацитет будуће рафинерије треба да изнесе 14 милиона тона нафте годишње. О својој намери да учествује у пројекту Росњефт је изјавила у априлу у току посете председника државне компаније Игора Сечина Ираку. Росњефт тражи занимљиве пројекте по читавом свету, а у Ираку они су прилично перспективни, истиче Директор аналитичког одељења комапније Алпари Александар Разувајев.

- То је диверзификација бизниса са тачке гледишта стратегије компаније Росњефт. Уз то треба имати у виду да су војно-политички ризици сада у Ираку не тако велики као раније. А цена производње нафте је ниска. Она зависи од налазишта, али у већини региона то је око долар за барел нафте.

Ирачке власти покушавају већ четири године да привуку стране нафтне комапније у пројекат Nasiriya. Како сматрају експерти, то је везано за чинњеицу да су стране компаније опрезне због нејасне политичке ситуације у земљи. Победних тендера неће сам да ризикује, већ ће тражити партнера за заједнички рад. И Росњефт ће у случају победе поступити исто.

Највероватнији партнер комапније Росњефт у Ираку је, сматрају експерти, кинеска компанија CNPC. Могуће формирање такве алијансе аналитичари повезују са великим обавезама државне компаније за испоруке нафте и Кину. Крајем јуна Росњефт и CNPC договориле су се о испорукама нафте у обиму од 365 милиона тона. У плановима руске компаније је да увећа испоруке сирове нафте у Кину до 50 милиона тона годишње. Зато сарадња са CNPC са једне стране ће доприносити реализацији уговора компаније Росњефт, а са друге гарантоваће пласман нафте са ирачког налазишта.

Татјана Голованова,