Синоптичари: врхунац киша на Далеком Истоку већ је прошао

20-08-2013 01:47:11 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


На Делеком Истоку и даље важи режим ванредне ситауције. Ниво реке Амур у главном граду Хабаровске покрајине ујутру у понедељак, 19. августа, премашио је ниво од 6 и по метара. За 24 сата вода у реци се попела за још 17 центиметара. Историјски максимум нивоа воде у Амуру у области Хабаровска био је достигнут јуче. 18. августа, када је вода стигла до висине од 6 метара и 42 центиметра.

За читаву историју посматрања овакав показатељ је био фиксиран само једном, 1897. године. Како се не би допустило потапање града, обалу Амура ојачавају врећама са песком. Положено их је већ више од хиљаду. О ситуацији у Хабаровску говори његов градоначелник Александар Соколов.

- Од самог почетка ми смо прорачунавали изградњу брана висине 6,5 метара. И у овом периоду бране су урадиле своје. Ситуација је стабилна. Ми данас увећавамо бране до 7,5 метара, тачније правимо их нешто изнад ове границе коју прогнозирају синоптичари. Крајње је важно то што смо ми, уз подршку структура Министарства за ванредне ситуаицје, владе покрајине, владе Русије, снабдевени свим неопходним како бисмо испумпали кишницу на територији града Хабаровска.

О размери елементарне непогоде на Далеком Истоку говорио је на саветовању Министарства за ванредне ситуације начелник националног центра за управу у кризним ситуацијама Министарства за ванредне ситуације Русије Владимир Степанов.

- У датом тренутку у три субјекта Далекоистичног федералног округа остаје потпљено 140 насеља, више од 6 хиљада кућа са становништвом од преко 33 хиљаде људи, више од 60 аутомобилских мостова, више од 200 деоница пута. Одсељено је више од 20 хиљада људи. Припремљено је 167 пунктова за привремени смештај. У датом тренутку у њима се налази више од 2000 људи. Пострадалим субјектима РФ авијација и друга транспротна средства Министарства за ванредне ситауције пребацили су више од 250 тона терета. Рад се наставља.

Епидемиолошка ситуација у регионима Далеког Истока пострадалим од поплаве остаје стабилна. Ниво обољења од прехлада и цревних инфекција не премашује сезонске показатеље, саопштио је Роспотребнадзор. Ипак главни санитарни лекар Русије Генади Онишченко препоручио је становницима пострадалих региона да по могућству користе флаширану воду, а не воду из водовода. Још један ограничавајућа мера је забрана продаје алкохолних пића на пострадалим територијама.

При томе експерти истичу да је невиђена поплава била последица читаовг сплета околности. О њима је за Глас Русије говорио водећи стручњак Гисметео Леонид Старков.

- Главни фактор биле су јаке кише у последња два месеца, које су донеле у неке регионе годишњу норму киша. Такође своју улогу је одиграла добра претходна увлажњеност тла, сложени рељеф. Уз то разграната речна мрежа региона. И велики водостај далекоисточних река, између осталог Амура. Тренутно ситуација око поплава на Далеком Истоку је далека од повољног исхода. Али истовремено види се светло на крају тунела. Главна позитивна вест је да су главне падавине већ прошле.

Сада, по речима стручњака, биће потребно око две недеље да читав масив падавина прође низводно по Амуру. При томе већ сада у Забајкаљу и Кини, где се формира слив горњег Амрука, бележи се пад нивоа воде.

Артјом Кобзев,