Руска репрезентација најбоља на свету

20-08-2013 02:13:08 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Москви је завршен 14. светски шампионат у лакој атлетици. Свечана церемонија затварања одржана је у недељу у спортском комплексу Лужњики. Организатори су предали заставу међународне асоцијације атлетичарске федерације представницима Пекинга, домаћинима светског првенства 2015. године. На протеклом турниру репрезентација Русије је освојила прво место у екипном пласману. Домаћини првенства су освојили 17 медаља, од којих седам златних. Спортисти САД и Јамајке имају по 6 златних.

На московском светском првенству пред руском репрезентацијом стајао је задатак да освоје 6 златних медаља и још девет других. Али резултати су превазишли сва очекивања. То је друга победа руских лаких атлетичара на светском првенству. 2001. године у канадском Едмонтону репрезентација Русије је заједно са Американцима освојила 5 златних медаља, али није претекла супарнике по укупном броју медаља.

Протекли шампионат потврдио је тенденцију последњих година. САД постепено попуштају у атлетици. Посебно неуспешно наступају у Европи. 2007. године у јапанској Осаки Американци су освојили 26 медаља, од тога 14 златних. Две године касније у Берлину репрезентација САД је освојила само 10 златних медаља. 2011. у јужнокорејском Тегу био је мањи успон, 12 златних. У Москви укупан број медаља је остао исти – 25, али од њих само 6 златних.

Тројку најјачих на московском првенству затворила је репрезентација Јамајке са 6 златних медаља. Пет златних освојили су спортисти из Кеније, који су били четврти у екипном пласману, претекавши Велику Британију. Њу је претекла још једна афричка земља – Етиопија.

Није се пласирала у тројку најбољих ни Немачка. Она је у екипном псламану заузела свега пето место. Атмосферу је заоштрила и немачка застава која је пала када се на стадиону чула химна.

На московском светском првенству није било светских рекорда. Али најбољи резултати сезоне, национални рекорди, лична највиша достигнућа су постојала у изобиљу. При томе не само у финалу, већ и у квалификационим такмичењима.

Украјински скакач у вис Богдан Бондаренко је наступио савладавајући бол у бутини и стопалу. Ипак пошло му је за руком да понови свој најбољи резултат сезоне у свету. Атлетичар је освојио злато са резултатом од 2 метра и 41 центиметар. У једном од три покушаја био је близак томе да обори светски рекорд. Али висину од 2-46 за сада није покорио. Ипак Бондаренко не губи наду:

- Желим наравно да скочим 46. И могу да поставим светски рекорд – уз идеалне услове, са тачке гледишта физичке и психолошке припреме. Такмичења треба да буду без квалификација, са високим нивоом супарника. Како би те они испирисали и довели у ћорсокак. Или немаш други излаз – само да скочиш и да победиш.

Један од јунака овог превнства био је најбржи спортиста планете, спринтер са Јамајке Болт. Он је освојио златне медаље у трци на сто и двеста метара, као и у штефети на четири пута сто метара. У финалу споритста је припредио прави шоу: успоривши на старту и пропустивши супарнике напред. Он је на средини дистанце све претекао и освојио злато. А после једне од трка на спринтера се бацила руска обожаватељка. Она га је ухватила за руку и пољубила у чело.

Највише публике на трибинама Велике спортске арене Лужњики се окупило у дан наступа Јелене Исимбајеве. Није случајно њена силуета предтављена на званичном банеру 14. светског првенства у лакој атлетици. Двострука олимпијска шампионка, 28-острука светска рекордерка у скоковима са мотком, после московског шампионата одлучила је да направи паузу. Победу на туриниру назвала је најважнијом у својој каријери.

- Од Атине до Пекинга читав тај спортски пут за мене није био тако тежак. Била сам фавориткиња. Побеђивала сам на свим такмичењима. Постављала сам светске рекорде. Нисам знала за пораз. Данас, освојивши злато, рекла бих да ми је то најдража медаља у каријери. Зато што после Пекинга и до светског првенства у Москви имала сам тако много проблема. Имала сам тако много пораза. Имала сам толико повреда... Нисам веровала у сопствене снаге. Необично сам срећна што смо Јевгени Трофимов ја свим адоказали да је ера Исинбајеве поново наступила и да се није завршавала уопште.

Организатори су се плашили да су московљани размажени великим спортским догађајим и да ће трибине стадиона бити полупразне. Ипак бојазни се нису оправдале и није било мањка публике.

Није се обистинила ни прогноза оних скептика који су после успешног наступа руских спротиста на Универзијаде у Казању предвидели неуспех националне репрезентације на првенству света у воденим видовима спорта и атлетици. Али то се није десило. Према подацима електронског система фиксације карата за 8 вечерњих такмичења спортисте на трибине је дошло да подржи 268,5 хиљада навијача, а заједно са новинарима и званичним делегацијама скоро 400 хиљада људи. Ради поређења, на прошлом првенству света у јужнокорејском граду Тегу на вечерњем програму било је око 262 хиљаде навијача.

Сергеј Румјанцев,