Одјеци арапског пролећа у Европи

21-08-2013 02:28:08 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Ћелија Ал-Каиде у Немачкој припремала је серију терористичких аката на европским железницама. Такву информацију објавио је у понедељак немачки лист Билд. У вези са тим немачке власти су увеле додатне мере безбедности. Ипак ускоро после ове публикације влада ју је демантовала – министарство унутрашњих послова Немачке изјавило је да никакве промене ситуације око осигуравања безбедности није било. И ставило је до знања да је сигнал за узбуну лажан.

Ипак, карактеристична је сама чињеница појављивања публикације о опасности од терористичких аката од стране Ал-Каиде. Овде није тако принципијелна веродостојност конкретног саопштења – узимајући у обзир укупан пораст терористичке опасности у Европи, сутра може да се појави ново слично саопштење, само право. И таква опасност постоји у читавој Европи. На пример, у Белгији од почетка августа су уведене појачане мере безбедности на железници, као и на низу других стратешких објеката. Сличне кораке су предузеле власти Чешке. Активизацију Ал-Каиде, као и јачање исламског тероризма и екстремизма у Европу и целини можемо да посматрамо током последњих неколико година. Катализатори тих процеса су не у последњем реду догађаји Арапског пролећа – као што се зна, почетком народих покрета на Блиском Истоку из Европе и САД тамо су нагрнули потоци муслимана који су кренули да се боре за слободу и демократију код себе у домовини.

Сада исламисти који су стекли бојево искуство у земљама арапског пролећа устремили су се назад у Еворпу и са великом вероватноћом примењиваће ово искуство, а такође покушати да реализују своје радикалне погледе на европском континенту. Осим Блиског Истока, још један извозник екстремиста и исламистичких фундаменталиста у Европу постао је Северни Кавказ. Последњих месеци ојачао је прилив избеглица у Немачку из Чеченије и Дагестана. У првој половини 2013. године забележен је нагли скок броја избеглица у Немачку из Русије у целини – ова цифра је достигла оо 10 хиљада људи. У вези са тим немачке власти су забиринуте могућношћу широог проницања у земљу радикалних и терористичких снага под видом избеглица. Јуче је шеф баварског министарства унутрашњих послова Јоахим Херман у интервјуу за лист Ди Велт изјавио да власти намеравају да будно прате прилив избеглица из Чеченије. На пример, у Немачкој се плаше да присталице Доке Умарова могу да искористе немачку територију за организацију серије терористичких аката за време зимске Олимпијаде у Сочију 2014. године.

Ипак, треба истаћи врло успешну делатност европских и америчких специјалних служби и снага безбедности у борби против све веће опасности исламског екстремизма и тероризма у Европи – у првом реду полицијске службе ЕУ – Европола. Експерт за питања борбе против терора, директор Есенског института заистраживање тероризма и проблема безбедности Ролф Топхофен сматра да главна опаност за Европу сада потиче од Ал-Каиде.

- Проблем се тренутно састоји у томе да без обзира на то што је Осама бин Ладен убијен, Ал-Каида и даље живи. Али на пример, са тачке гледишта немачких снага безбедности, највећу опасност представљају не терористичке мреже, већ анонимни терористи усамљеници који се радикализују под утицајем аудио и видео пропаганде, добијају материјале за прављење бомбе, налазе инструкције за њихово склапање на интернету, а затим реализују тероростичке акте. Пред лицем таквих усамљених вукова, снаге безбености немају никакве шансе.

Још један интересантан детаљ је то да је информација да се планира терористички акт у Европи стигла националним службама безбедности каналом Агенције националне безбедности САД. Да подсетимо, почетком августа, такође после упозорења АНБ, Америка и низ европских земаља привремено су затворили своје амбасаде на Блиском Истоку због опасности од терористичког акта. Могуће да ће ови догађаји довести до неог смањења друштвене напетости поводом скандала због незаконите делатности америчких специјалних служби у читавом свету.

Ирина Попова,