Војни аналитичар о експлозији на индијској подморници

21-08-2013 02:30:46 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Индија цени односе са Русијом и не одустаје од руске помоћи у истрази несреће на подморнци Синдуракштак, изјавио је у интервјуу за Глас Русије индијски војни аналитичар, комодор Ратне морнарице Индије у пензији, бивши директор индијског Института одбрамбених истраживања (The Institute for Defense Studies) Удај Бхаскар.

- Експлозија која је одјекнула прошле недеље на подморници Синдуракшак заиста је велика трагедија за индијску ратну морнарицу. На данашњи дан индијски рониоци покушавају да одреде на који начин могу да спасу подморницу.

Ратна морнарица Индије жели да процени штету самостално, пре него што позове неког или прихвати помоћ коју нуде друге земље, између осталог Русија, као и неке међународне организације. Схватам зашто се индијске власти колебају: експлозија на подморници је у првом реду огроман шок и корак уназад. Не бих хтео да придајем превелики значај томе што су индијске власти решиле да спроведу истрагу саме. Мислим да оне могу да спасу подморницу, могуће да је пребаце на друго место.

Са Русијом Индија има посебне односе. И не само зато што је ова подморница била конструисана у Русији, већ и зато што прву нашу подмнорницу Келвери купили смо од СССР 1967. године. Индија је добла од руских колега многобројне речи саучешћа поводом трагедије. Ми то веома ценимо.

Ја сам само аналитичар, не говорим у име владе. У датој фази власти не желе да журе, али чим Индији буде била потребна нека помоћ у експертизи, сигуран сам да ћемо примити страну помоћ са задовољством.

Како је формирана сарадња у области одбране и безбедности између Русије и Индије?

- Ја бих рекао а је она крајње важна како за Индију, тако и за Русију, зато што памтим односе између земаља за време халдног рата. И тада, и после 1991. године Индија и Русија увек су имале посебне односе.

У последње време и Русија и Индија су изражавале неко разочарање због стања узајамних односа у војно-техничкој сфери. На различите начине се интерпретира ситуација око кашњења предаје носача авиона Адмирал Горшков Индији. Можда је дошло време да се ревидирају руско-индијски односи и у погледу носача авиона, и конвенционалног наоружања, и многим другим питањима. Индија и даље види у Русији најпоузданијег партнера који заслужује поверење.


Према недавним саопштењима, индијска ратна морнарица планира да изнајми још две руске подморнице? Шта ви о томе мислите?

- То је заиста тако. Русија је наш поуздани партнер. И веома ценимо то партнерство. Тесно сарађујемо у сфери образовања, припреме морнара ратне морнарице и техничких питања.

Да ли можете да кажете нешто о себи?

- Ја сам комодор индијске Ратне морнарице, био сам директор Института одбрамбених истраживања, затим директор Националног Поморског фонда. Веома ме радује могућност да изнесем своје мишљење слушаоцима Гласа Русије.


КАТЕГОРИЈЕ