Хабаровск се припрема за масовну евакуацију

21-08-2013 03:13:09 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Градоначелник Хабаровска Александар Соколов назвао је ситуацију у граду критичном. По његовим речима, ако ниво воде у Амуру достигне 780 центиметара, започеће масовна евакуација становника града. У том случају локалне валсти и Министарство за ванредне ситуације Русије припремају пунктове за привремени смештај који могу да приме до 10 хиљада људи.

Ситуација у Хабаровској покрајини остаје врло напета. Ниво воде у Амуру наставља да се пење. Врхунац ће, по прогнозама хидролога, достићи у периоду од 24. до 28. августа. Међутим већ на данашњи дан штета од поплаве се процењује на преко две милијарде рубаља или преко 60 милиона амерички долара, саопштио је вршилац дужности губернатора Хабаровске покрајине Вјачеслав Шпорт.

- У зону плављења, према прогнозама, доспева око 40 хиљада људи. Ми настављамо даноноћно да ојачавамо насипе, како не бисмо пустили воду у стамбене квартове. Наравно, у првом реду поставио сам задатак спасавања људи члановима штаба, оперативном штабу који сам формирао додатно. Ми дежурамо свуда одакле људи не желе да се пресељавају, чекају до последњег. Око њих свуда су пловећа средства, Министарство за ванредне ситауције, лекари и специјално обучени људи који их полако ипак одвозе када људи сазревају за то.

У главном граду покрајине ситуација је блиска критичној. Ово је саопштио градоначелник Хабаровска Александар Соколов. Још јуче становници неких региона су почели да се евакуишу. Ако се ниво Амура попне до 780 центиметара, евакуација ће бити масовна. У том случају власти града ће поставити пунктове за привремени смештај грађана срачунате за око 10 хиљада људи.

О томе шта се тренутно дешава у граду за Глас Русије говорила је становница Хабаровска Јекатерина Шарапова.

- Велики број људи сваког дана одлази на обалу да види колико се попела вода. А вода се заиста пење. И то не улива оптимизам становницима. Највероватније наредне недеље ће поново падати киша и вероватно ће вода јурнути на улице. Влада лака паника. Углавном је она везана са опасношћу од загађења воде. Тим поводом у продавницама је већ дефицит флаширане воде, људи су почели за сваки случај да праве резерве. Уз све то у граду колају гласине да је могуће искључење струје, и шибице се такође активно купују.

По речима Јекатерине Шарапове, хабаровски продавци не подижу цене на неопходну робу. Ипак, ако се то деси, становници имају коме да се обрате. Локалне власти у отвориле специјалну дежурну телефонску линију. Њени оператери морају да сакупљају жалбе становника региона на претерене цене воде за пиће и намирница.


Артјом Кобзев,