Налазите се на страници > Почетна > Економија > Дан војних иновација

Дан војних иновација

21-08-2013 03:46:51 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Министарство одбране Русије тражи нове разраде и технологије. У том циљу министарство је отворило изложбени простор – у Москви је одржан први Дан иновација Министарства одбране Руске Федерације.

На први поглед ова изложба се мало разликује од других изложба одбрамбене тематике. Ипак постоји важна околност – поред гиганата одбрамбене индустрије Русије резултате својих научних истраживања и актуелне обрасце технике војне намере представљају мала предузећа, иновациони колективи, као и студенти руских универзитета. Како је истакао министар одбране Русије Сергеј Шојгу, такав одабир учесника био је главни циљ организатора изложбе:

- Одавно смо хтели да окупимо све оне који не могу увек да се излактају са нашом огромном бирократском машинеријом и дођу на такве салоне као што је Ле Бурже, МАКС и многи други. Али људи који настављају да раде, траже и налазе нова оригинална решења у области одбране и у нашој земљи их има много. Управо зато смо замислили и организовали ову изложбу.

Како је рекао за Глас Русије главни уредник листа Национална одбрана Игор Коротченко, данас је велики број иновационих фирми, које поседују добре разраде, али немају снажне могућности за лобирање, не могу да се пробију до државне одбрамбене наруџбине. Ипак Дан иновација може да реши овај проблем, сматра Игор Коротченко.

- Изложба има врло добре перспективе, мислим да ће се одржавати најмање једном годишње, а можда и чешће. То ће омогућити министарству одбране да директно комуницира са иноваторима, да бира оне који могу врло брзо, за пола године или годину да дају конкретни резултат за војску. А то је данас потребно у систему уговарања. Не бескрајно продужавање научно-истраживачких радова и огледа, већ брзи практични резултат у току године. То потпуно одговара програмским поставкама које данас истиче министарство одбране у погледу иновационих решења.

Високо су оценили рад изложбе сами учесници. Како је рекао за Глас Русије представник ОАД Московска фабрика машиноградње Авангард Анатолиј Литвињенко, нова платформа отвара за њих нове могућности.

- Многи, не само ми, показали смо се на овој изложби први пут. Ми смо представили свега 4 пројекта од неколико десетина могућих, то је као пробни балон – да видимо како ће све испасти, какав ће бити ефекат. Представили смо четири технологије. Очекујемо комерцијални резултат – наруџбине. Такође желимо да покажемо да фабрика Авангард може не само да прави тактичке ракете, већ и да допринос сфери иновација.

На изложби могу да се виде разне разраде војне намене. Учесници су изложили нове обрасце опреме и муниције, беспилотне технике, транспорта. Велико интересовање публике изазвао је човек у механичком егзоскелету који је без тешкоће подизао и носио тежак оклопни штит тежак. Али најзанимљивији део изложбе није се видео – изложба наоружања и специјалне технике била је затворена за штампу.

Павел Силајев,