Колико коштају улазнице за светско првенство у Бразилу?

21-08-2013 04:30:22 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Данас започиње продаја карата за првенство света у фудбалу које ће се одржати од 12. јуна до 13. јула 2014. у Бразилу. Стране публике очекује се око 600 хиљада. Најјефтинија улазница на сајту Фифе ће коштати око 90 долара. Она омогућава навијачима да посете један од сусрета групног турнира. За места на финалном мечу треба издвојити већ око 1000 долара.

Карте за првенство света за становнике Бразила ће бити најјефтиније у историји такмичења. Свега 15 долара коштаће посета меча групне етапе за студенте, пензионере и друге учеснике социјалних програма. Остали Бразилци ће морати да потроше 30 долара. Без обзира на то што минимална плата у земљи износи 340 долара и многима чак повлашћене улазнице нису доступне, становници земље фудбала, како зову Бразил неће пропустити домаће светско првенство, сматра независни фудбалски експерт Антон Лисин.

- Ако упоредимо потенцијал предстојећег светског првенства са претходним у ЈАР, првенство света у Бразилу је у предности: постоји средња класа и осетније је интересовање за фудбал. У ЈАР проблема око посећености првенства није било, у Бразилу га неће бити никако.

Страни навијачи ће морати да издвоје за улазницу много више. Сусрете групне етапе они могу да посете за 90 долара. Најскупље ће коштати финални меч првенства света у фудбалу: од 440 долара на неудобним местима иза гола, до 990 долара за места лукс класе, или прве од три категорије.

Продаја карата се води у неколико фаза. Прва ће се појавити на сајту Фифе од 20. августа до 10. октобра. Друга стартује 8. децембра, пошто постане известан распоред мечева групне етапе. Навијачи могу да наруче максимално по 4 улазнице за меч и највише за 7 игара мундијала.

Карте наручене преко фирми коштаће три пута скупље него на сајту Фифе, упозорава председник Савезног руског удружења навијача Александар Шпригин.

- Фифа ће продавати преко сопственог сајта, у 21. веку треба ићи не на сајтове туристичких фирми и разних агенција, као и других предузећа специјализованих на услугама, већ ићи директном продавцу на сајт Фифе.

Укупно организатори планирају да продају око 3 милиона карата. Најмање 400 хиљада за становнике Бразила. 50 хиљада њих припашће онима који су правили стадионе, хотеле и другу инфраструктуру за првенство света. Остала места на стадиону су предвиђена за људе са ограниченим могућностима и навијаче са вишком килограма. Они ће их добити бесплатно ако покажу медицинску потврду. Укупно за сваки од 64 мечева предвиђено је 500 бесплатних карата за људе са ограниченим могућностима.

Тачан број карата ће бити одређен после завршетка припреме свих 12 стадиона, на којима ће се играти мечеви за првенство света у фудбалу. Они треба да буду предати до 31. децембра. На данашњи дан пет од шест стадиона се гради са осетним закашњењем.

Ксенија Мељникова,