Бриселске препоне за мађарску сланину

22-08-2013 02:37:35 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Мађарски економисти позивају на узбуну. Ступање земље 2004. у ЕУ уместо финансијских бонуса донело је националној економији растуће губитке. Власти земље су приморане да штите интересе сопственог произвођача невиђено строгим протекционистичким мерама.

Изгледа да ће се конфронтација Будимпеште и Брисела само усијавати. И Мађарску у растућем конфликту могу да подрже њени суседи из источноевропског регина. Све до краја 80-их година Мађарска је заслужно била лидер региона Централне и Источне Европе у развоју пољопривреде. Распад система СЕВ-а разорио је овакав модел. Ново руководство Мађарске у потрази за новим тржиштима се окренуло Западу, где се у то време активно градио систем европске интеграције са заједничким тржиштем, производним нормама и чак једниственом валутом.

Ипак није пошло за руком да се безболно промени вектор. Изгубивши између осталог снагу политичке коњуктуре, истично тржиште, Мађарска није могла да освоји позиције у систему ЕУ.

Са сличним проблемима се суочава не само Мађарска, већ и друге земље Централне и Источне Европе, фактички лишене после ступања у ЕУ економске самосталности, сопствене индустрије и пољопривреде, традиционалних тришта за пласман. То је још један аргумент у корист свестраног преосмишљавања нагомиланог искуства међусобних односа како са Русијом, тако и са ЕУ, подвукао је у разговору за Глас Русије директор Института за славистику РАН Константин Никифоров.

- Ја, наравно, сумњам да се сви Мађари придржавају такве тачке гледишта. Али слична опција у мађарском јавном мњењу несумњиво постоји. Дошло је време да се замисли на тему шта се десило пре 2 децније и шта су нам свима донеле те године. У Русији ми о томе мислимо – јер Русија је део региона који се зове „бивша“ Источна Европа.

Актуелном премијеру Мађарске Виктору Орбану припадају лепе речи: Европи је потребна Русија. Пре или касније, пре раније него касније, нама ће бити потребан стратешки савез са Москвом. Управо у путевима оваквог савеза може да лежи спас националних економија држава источноевропског региона.

Петар Искендеров,