Вучић за свог саветника доводи човека за кога се вежу афере и скандали

22-08-2013 02:39:37 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Како је званично потврђено, први потпредседник Владе Србије Александар Вучић понудио је Алфреду Гузенбауеру да буде његов саветник за политику и економију, а он је Вучићеву понуду практички већ прихватио са задовољством. Иначе, за Гузенбауера се вежу бројне афере и скандали, па се оправдано поставља питање – да ли ће и Србија неславно пропасти, исто као и компаније које је он саветовао?

Подсетимо, будући саветник у Влади Србије је човек који је 2006. године био увучен у скандал са аустријским „Бавагом“, а Гузенбауер је тада био оптужен за корупцију и спекулације. Надаље, Гузенбауер, који је остао упамћен по томе што је био аустријски канцелар који се најкраће задржао на тој функцији после Другог светског рата, одмах након ступања на ту дужност је изазвао критике и бес тамошњих студената зато што је прекршио своје главно предизборно обећање да ће укинути постојеће школарине на факултетима, а та његова предизборна лаж је резултирала студентским протестима и бурним реакцијама у јавности.

Осим тога, како се наводи у биографији будућег Вучићевог саветника у Влади Србије, он је био члан надзорног одбора аустријске грађевинске компаније Алпина. Да ли је то она иста Алпина која је банкротирала и остала дужна милионе евра србским предузећима? Да, ради се управо о тој компанији, која је ушла у стечај са обавезама од 2,6 милијарди евра, што представља највећи банкрот у Аустрији за последњих 60 година, а то ће по званичним оценама вероватно значити губитак посла за 2000 људи. А с обзиром да је Алпина радила на изградњи путева у Србији, њен бакрот ће имати тешко последице и по српску економију. Наиме, како су управо јуче изјавили у предузећу Коридори Србије, они од те аустријске фирме, која је била ангажована на изградњи Коридора 10, сада потражују одштету од око 80 милиона евра.

Такође, србски медији преносе детаљ из биографије Гузенбауера, да је он наводно „својим саветима помогао и Хипо Алпе Адрија банци“. Тешко је проценити како и у ком временском оквиру јој је помагао својим саветима, али остаје непобитна чињеница да је та аустријска банка била у средишту највећег корупцијског скандала у историји Аустрије, а у којег су до гуше били увучени челници странке која је била главни коалициони партнер Гузенбауера у време док је он био председник Владе.

Напослетку, погледајмо шта је о новом саветнику у Влади Србије написала позната Енциклопедија Британика. У њој се дословно каже следеће: „Непопуларност канцелара Гузенбауера, који је сматран неефикасним лидером, а такође и несугласице са коалиционим партнером у вези социјалне политике, убрзо су ослабили њихову коалицију, што је узроковало пад Владе на чијем челу је био Гузенбауер.“

А када је реч о Космету, треба напоменути да је Алфред Гузенбауер, као тадашњи аустријски канцелар, у интервјуу новинској агенцији АПА, изјавио да ће његова земља међу првима признати независност Косова, што се показало као истина јер је Аустрија заиста међу првима признала самопроглашену независност Косова.

Из свих наведених примера се види да је нови Вучићев саветник веома често био у средишту великих скандала или да се барем његово име много пута помињало у крајње негативном контексту. Стога, ако Гузенбауер ускоро и званично постане саветник у Влади Србије, а то је већ скоро сасвим извесно, лако би се могло десити да и Србија прође исто онако као и компаније које је он саветовао. А то значи катастрофално.

А ако је вицепремијер Вучић заиста хтео да Србију учини богатијом и снажнијом земљом, онда је можда логичније било да саветнике потражи негде на Истоку. На пример, да за саветника из области економије узме неког стручњака из Кине где се годинама економија развија невиђеним темпом, или из Русије која је чак и у време последње кризе увек имала позитиван привредни раст.

Ратко Паић