Покрету „Браћи муслимани“ помоћи ће Фараон

22-08-2013 08:24:00 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Нове власти Египта нису преко ноћи и у потпуности решиле да ослободе бившег председника државе Хоснија Мубарака и послаће га у „кућни притвор“.

„Полуослобођени“ Хосни Мубарак током ноћи 22.августа биће пребачен или у војну болницу „Мади“ или у медицински центар за негу официра у пензији.

Премијер претходне владе Египта Хазем Беблави и војни комндант Каира издали су одговарајући указ 22.августа. Фактичко ослобађање „фараона“ како су египћани прозвали Мубарака, са незадовољством су дочекали либерали и са негодовањем присталице „браће муслимана“ . И једни и други су се борили против њега током демонстрација 2011.године. Парадоксално, Мубарак је ујединио либерале и „браћу муслимане“, а само ови други могу уживати неку корист од полуослобађања бившег председника.

У Египту је свима јасно да је ослобађање 85-годишњег Мубарака- заправо наклон војсци коју је он током своје владавине и саздао у овом облику каква је она данас. Неки либерални политичари чак и говоре о томе да се у Египту одвија повратак старог режима.

Мубарака су ухапсили током „револуције“ 2011.године. Иза решетака он је провео укупно 2 и по године. У среду, 21.августа, бившем председнику је укинута и последња тачка оптужнице за корупцију. Његови адвокати су доказали да Мубарак није крив.

Бивши официр ваздухопловних снага је владао Египтом од 1981. до 2011.године. Њему још предстоји и доказивање невиности по оптужбама да је наредио да се пуца на демонстранте у јануару 2011.године. Саслушање ће бити одржано 25.августа.

Укидање оптужби у случају Мубарака, вероватно ће продубити преотивуречности међу војском и њеним цивилним присталицама, који су незадовољни ослобађањем „тиранина“. Део њих може да се окрене „Браћи муслиманима“, што ће безусловно појачати позиције исламиста, сматра аналитичар Андреј Коротаев, са Института оријенталистике РАН. После масовних хапшења, уверен је овај експерт, популарност „Браће муслимана“ је почела да расте, а време сада ради за њих. Са оваквим ставом слаже се већина руских експерата из ове области.

Наравно, то је све било учињено у договору са војском, рекао је за „Глас Русије“ аналитичар Московског државног института за међународне односе Леонид Гусев. Тешко да ће то прихватити либерални део садашњег војно-секуларног владајућег блока:

- Не мислим да би требало чекати „педалирање“ Мубарака или даље рехабилитовање његовог угледа. То би могло да изазове слом у Египту. Тим пре, имајући у виду садашњу веома критичну ситуацију.

Званични Каиро у међувремену покушава да учини све како би повратио поверење руских туриста. Министарство спољних послова РФ је издало препоруке руским грађанима да се уздрже од одласка у земљу пирамида. Министар туризма Египта Хишам Зауза је 19.августа уверавао Русе да је ситуација у египатским одмаралиштима поптуно безбедна. Током 2012.године у Египту је боравило 2 и по милиона руских туриста.

Андреј Федјашин,