Проблем реформе система рејтиншких агенција

22-08-2013 08:33:36 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Финансијска криза која траје већ последњих 5 година, у океану глобалне економије указала је на низ различитих проблема. У првом реду, наравно, проблем у вези са глобализацијом бизниса и потенцијалним конфликтом локалних и глобалних интереса светских корпорација .

Тржиште акција САД, потпуно обејктивно је најкрупније и најразвијеније тржиште хартија од вредности. Уопште, не би трбало називати га националним, јер то је глобално тржиште хартија од вредности. И на овом тржишту се може уочити превага на страну оних земаља које имају најразвијеније финансијке инститције. При томе, постојање разијених институција у области економије, не гарантује увек да је стање у земљи на завидном нивоу. И не тако малу улогу у формирању светске инвестиционе слике управо у таквом облику у каквом је данас, видимо, играју међународне светске рејтиншке агенције.

Постоје три такве агенције Standard&Poor’s, Fitch и Moody’s. Прва и трећа агенција- то су јавне компаније које имају своја седишта у САД и које тргују на берзи фондова у Њу Јорку, а друга поменута компанија је приватна, која без обзира на америчко порекло, има веома озбиљне европске корене.

Док су тржишта била мање или више изолована, све је некако било нормлано. Али, данас се ситуација оштро променила, у вези са чим је почео озбиљни светски дијалог у смислу промене светског рејтиншког пејзажа и његове озбиљне реформе.

Данас се предлажу разне варијанте изласка из ћорсокака. Главна је максимална отовреност и транспарентност система рејтинговања.

Осим тога, буквално ових дана, у крајњој линији са тачке гледишта финансијскиг планирања, догодило се нешто што из данашње перспективе и не мора бити важно. Ипак, у скоријој будућности може се показати да је овај догађај камичак који је покренуо лавину реформи рејтиншких система.

Крајем јуна, три независне агенције из Кине, САД и Русије - основале су прву несуверену агенцију на свету. Задатак ове нове агенције је да покаже могућности стварања и одржавања транспарентности независног система глобалног рејтинговања, заснованог на поптуном занемаривању конфликта интереса при одлучивању. То би означило озбиљну прерасподелу портфеља хартија од вредности за оне, који почињу да послују и инвестирају. То јест, снижавање удела америчких хартија у портфељима инвеститора.

Ипак, ово је само почетак. Први камичак се покренуо. Сад све зависи од тога да ли ће се он зауставити или не. Тачније, може ли овај камичак покренути лавину промена, која је тако потребна на тржишту инвестиција.

Кирил Савицки,