Штета од поплаве у долини Амура достићи ће 600 милиона долара

22-08-2013 08:45:23 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Економска штета од поплаве на Далеком Истоку Русије достићи ће око 18 милијарди рубаља или око 600 милиона долара, што је 0,03% унутрашњег бруто производа земље. Такву оцену дали су експерти Института за привредно прогнозирање РАН. Али стручњаци подвлаче да је реч за сада само о прелиминарним прорачунима. Чим се повуче вода, биће јасно какве су праве размере елементарне непогоде.

Најјача поплава у долини Амура потопила је 143 насеља. Више од 32000 људи је лишено крова над главом. Под воду је отишло на стотине километара путева, мостова, оштећени су електрични водови и линије везе. Највише су пострадали Хабаровска покрајина, Амурска и Јеврејска аутономна област.

За ликвидацију последица поплава из резервног фонда владе регионима је већ издвојено преко три милијарде рубаља или сто милиона долара. То је само прва транша, она је усмерена на материјалну помоћ становницима и првобитне трошкове за организацију спасилачких радова, изјавио је заменик министра за регионални развој Русије Сергеј Назаров.

- Перспективе је сада тешко оценити, зато што нема коначне оцене штете. Потребна је оцена неопходних финансијских ресурса за довођење у ред објеката социјалне и комуналне инфраструктуре, стамбених зграда.

Према прелиминарним прорачунима пољопривреди региона нанета је штета од 8 милијарди рубаља (260 милиона долара), истичу експерти. Од милион и по хектара посејаних површина на Далеком Истоку је уништена практично трећина. Највише је пострадала Амруска област где се гаји највише соје у Русији. Пољопривреда сноси колосалне губитке, каже начелник одељења за агрокултуре Министарства пољопривреде Петар Чекмарјов.

Осим штете усевима велика штета је нанеда плодном тлу. Дешава се испирање азота, калцијума. Велика количина штетних материја може да доспе у тле. Дешава се ерозија. Ово тле ће морати да се обнавља како би наредне године могао да се добије принос. Наравно, прве године после поплаве принос се увек смањује до 50%. До потпуне обнове плодности могу да прођу 2-3 године.

У међувремену експерти климатолози упозоравају да овакве полпаве на Далеком Истоку Русије ће се понављати. То је везано за природни 20-годишњи циклус колебања нивоа воде у Амуру и његовим притокама. Сада је управо започела узлазна фаза. А то значи да ће у наредној деценији ситуација бити неповољна.

Светлана Калмикова,