Све могу краљеви у Сопоту

23-08-2013 10:48:48 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Остало је још само два дана до почетка фестивала Sopot TOP of the TOP Festival. У VIP сектору ће бити и Изванредни и Опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Републици Пољској Александар Алексејев и његова супруга, а до њих управа најстарије радио компаније источног суседа Пољске, данас руске државне мултимедијалне компаније „Глас Русије“, која је организаторима фестивала, али и сопоткој публици приредила једно посебно изненађење.

Публика Шумске опере и гледаоци телевизије Polsat у Пољској и иностранству ће 23. и 24. августа видети и чути звезде светске музичке сцене.

„Обнављање конкурса песама у Сопоту јесте битан догађај не само за културни живот Пољске“, сматра амбасадор Александар Алексејев, који је и прошле године био у дворани Шумске опере у Сопоту у својству госта фестивала.

Конкурс је својевремено имао велики значај за живот уметничке елите наше две земље. Пољаци се добро сећају победе Але Пугачове на том фестивалу са песмом „Све могу краљеви“ (Все могут короли) и убеђени су да је управо тај успех био велики подстицај за даље напредовање њене каријере. Сопот је помињао и наш велики кантаутор Владимир Висоцки, чије дело такође цене представници различитих миљеа пољског друштва.

То није једини музички фестивал коме амбасадор Русије у Пољској поклања своју пажњу. Подсетио нас је на следеће:

- Пре неколико дана је са великим успехом одржан још један обновљени музички фестивал, наиме Фестивал руске песме у Зеленој Гури. Он такође има своју историју и своје протагонисте. Као и фестивал у Сопоту, доприноси обнављању заједничког културног простора Русије и Пољске, омогућава људима да боље осете блискост менталитета двају народа и сличност укуса кад је уметност у питању.

У петак увече на сцени Шумске опере у Сопоту почеће концерт „Life is Life – преломне 80-те“ на коме наступају Рик Астли, Белинда Карлајл (певачица која изводи ванвременски хит „La Luna“), бенд OPUS, као и Хелена Вондрачкова, певачица подједнако позната у Пољској, у Чешкој и у Русији. Публици ће се представити и пољски извођачи као што је бенд Budka Suflera. Истог дана, у оквиру другог концерта Top Of The Top-а на наступиће уметници који се у више земаља несумњиво сматрају звездама. Имаћемо прилику да чујемо извођаче из целе Европе, имеђу осталог из Русије, Велике Британије, Шведске, Немачке, Француске, Холандије и Словачке. Као гост фестивала наступиће и Мет Даск из Канаде.

Гледаоци ће током концерта путем гласања одредити најбољу песму која ће добити историјску награду „Ћилибарски славуј“, а доделиће је Јацек Карновски, градоначелник Сопота.

Ове године преговори о директном преносу фестивала између Polsat-а и руског Првог програма нису уродили жељеним резултатом. Али, као што је руски амбасадор Александар Алексејев изјавио за пољску интернет редакцију Гласа Русије,

- Надам се да ће у Сопот из године у годину долазити све више руских уметника, представника различитих праваца руске естраде. Не губим наду да ће се та два конкурса једном вратити и на руску телевизију.

То је нада не само амбасадора Алексејева, већ и многих Руса, који су тај фестивал доживљавали и још увек га доживљавају са великом симпатијом.

Једна стара изрека каже да музика опушта живце и зближава народе. Та народна крилатица садржи велику мудрост која се остварује и у животу.