Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Фантазије у сну и на јави

Фантазије у сну и на јави

24-08-2013 12:12:47 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


На интернет-порталу Информативне агенције „Нови регион“ објављен је чланак извесног Олега Разумовског. Агенција је свог аутора представила као ветерана обавештајне службе. На његова размишљања већ су обратили пажњу медији Мађарске и Словачке, а последњих дана – и Пољске.

Господин Разумовски слика апокалиптички сценарио по којем САД могу да задају изненадни ударац Русији тако што ће иницирати самосталност Закарпатске области у Украјини на челу с Виктором Балогом – бившим шефом кабинета бившег председника Виктора Јушченка. Једном речју, Разумовски предсказује поделу Украјине, предају Сједињеним Америчким Државама контроле над цевоводом кроз који руски гас долази у Европу.

Владимир Козин, аналитичар Руског института за стратешка истраживања прокоментарисао је публикацију „Новог региона“:

- Слажем се с ауторима који сматрају да су чланак Разумовског инспирисали украјински националисти који сањају о подели Украјине и одвајању њеног западног дела. Такође сматрам да овај чланак представља одзвук „политике отворених врата“ НАТО по којој се Украјина и Грузија сматрају новим кандидатима за улазак у Северноатлантски блок. Ради се о томе што Украјина занима НАТО као полигон, пре свега за лоцирање система противракетне одбране САД и НАТО.

По мишљењу стручњака, пошто се САД нису одрекле развоја оперативних база противракетне одбране на територији Пољске у Редзикову и у војно-ваздухопловној бази у Румунији, стратези НАТО очигледно мисле да је тренутни број копнених оперативних база система противракетне одбране недовољан. Зато је логична жеља неких најратобонијих кругова НАТО да се украјинска територија искористи за лоцирање додатних противракетних полигона. Као циљ стварања ових полигона наводи се заштита од иранске ракетне претње. Међутим, у суштини, претпоставља се да ове базе у случају да буду створене, неће бити употребљене потив иранских ракета, већ против Руске Федерације. Притом западни део Украјине занима стратеге НАТО и неке европске земље како би се истовремено обезбедила интеграција Молдавије у западне војне алијансе, а у перспективи, припајање Придњестровке Молдавске Републике западним државама, сматра Владимир Козин:

Чланци попут фантазија Разумовског се појављују прилично често. Они се могу окарактерисати као провокација, посебно кад се у њима чују претње упућене сувереним државама. Колико се сећам Устава Украјине – њен суверенитет и њен територијални интегритет припадају украјинском народу и његовим највишим органима власти. И сваки покушај да се западни део одвоји од територије Украјине представља врло опасан подухват. Убеђен сам да никад неће стећи подршку званичног Кијева.

Леонид Сиган,