Русија ће имати сајбер-војску

24-08-2013 01:12:28 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/goulao/cc-by/ vostok.rs |


Оружане снаге Русије ће добити нови род војске чији ће главни задатак представљати борба против сајбер-опасности. То је ових дна изјавио заменик министра одбране генерал-пуковник Олег Остапенко.

По мишљењу стручњака „Гласа Русије“ идеја о стварању јединица за борбу против сајбер-претњи у структури оружаних снага ни из далека није нова. Још пре четири године оснивање сајбер-војске је најавио Пентагон, при чему је ове године петоструко повећао број њених чланова – сад их има скоро пет хиљда људи. Фактички, стварање такве јединице у САД не оставља избор Оружаним снагама Русије, истиче главни уредник новина „Војно-индустријски курир“ Михаил Ходарјонок:

- У случају да почне рат с противником који поседује високе технологије, који има предност у модерним технологијама, можемо бити лишени способности да водимо борбена дејства адекватна насталој ситуацији. Сад је елемент компјутерских техноогија у савременом наоружању и војној техници врло висок. Из строја може испасти читав систем за погађање мета авијације ловаца, систем за упозоравање на ракетни напад. На бојном пољу системи за аутоматско управљање војском такође могу бити лишен могућности да управљају, како оружјем, тако и војним јединицама.

Снабдевеност борбене технике електроником је вероватно Ахилова пета модерног наоружања, укључујући и руско, сматра Михаил Ходарјонок. По његовим речима, данас електронско-компонентну базу руског наоружања 80% чине увозни деови. Притом електронски делови могу садржати „програмиране компоненте“ које у одређеном случају могу избацити борбену технику из строја. Откривање ових проблема ће представљати један од главних задатака националне сајбер-војске, убеђен је стручњак:

- Главни задатак ове војске представљаће „хватање“ како штетне програмске подршке и одбацивање хакерских напада, тако и тражење непријатељских „програмираних компоненти“ које се могу наћи у опреми из увоза. С приличним степеном сигурности о осигураној сајбер-безбедности ће моћи да се говори тек онда кад главни део наоружања у најважнијим јединицама буд комплетиран искључиво из домаће електронско-компонентне базе. То је наш национални задатак, то је проблем наше националне безбедности.

Раније је у ФСБ Русије најављивано да ће бити основана специјална јединица за борбу против сајбер-опасности, али имајући у виду специфичност рада специјалних служби, њена делатност тешко да ће се односити на одбрамбену сферу Русије, сматра директор за развој бизниса компаније „Гротек“ Александар Власов:

- Они имају различите задатке. ФСБ треба да се бори против сајбер-тероризма на каналима општеприступачних мрежа за везу приликом припреме терористичких актова. А Министарство одбране треба да обезбеди сталност управљања стратешким објектима како никоме не би пало на памет да изведе системе за управљање војском из борбеног стања ни за један тренутак.

По речима Власова, није искључено да функције сајбер-јединица западних земаља укључују мере за потпуни поремећај система за управљање војском потенцијалног противника. Руској сајбер-војсци ће, сматра стучњак, углавном бити постављени задаци заштитног карактера.

Тачни рокови за формирање новог рода војске још увек нису одређени, али из Министарства одбране најављују да ће се јединице сајбер-безбедности у Оружаним снагама Русије појавити до краја ове године.

Григориј Миленин,