Адмирал Ушаков – „ослободилац и отац Грчке“

24-08-2013 01:47:18 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Државни војни музеј у Солуну ће ускоро допунити још један експонат – гипсана биста великог руског команданта флоте, адмирала Фјодора Ушакова.

Дело је направио и приказао у Москви познати скулптор Николај Кузњецов-Муромски. По његовом мишљењу,

- То ће бити посланица руског народа народу Грчке. Адмирал Ушаков је задивљујуће хармонична личност. Отац морнара, које је некад хранио од сопствене плате, својим понашањем им је био пример у свему. Његова посада није псовала, није пила и није пушила, на његовим бродовима је владала најстрожа дисциплина.

Ушаков је био велики новатор умећа флоте. Од 43 битке у којима је учествовао, ни у једној није био побеђен, ниједан брод под његовом командом није био изгубљен, ниједан морнар није доспео у заробљеништво. Он је чинио немогуће: освојио је, на пример, по свим показатељима неосвојиву тврђаву Крф ослободивши је од Француза. Адмирал је деловао неочекивано, кршио је све каноне флоте, прилазио је противнику у пушкомет, изводио је свој брод у прву линију, заузимао је опасан положај подстичући својом храброшћу одстале. Скултпор истиче:

- Узгред речено, Ушаков је у детињству ишао у лов на медведе. Једном речју, био је неописиво храбар. Тако га замиљшам и такву скулптуру сам направио за грчки музеј.

Раније је минијатуру бисте Ушакова скулптор поклонио патријарху Московском и целе Русије Алексију II и добио је благослов од пастира за велики рад, што је било важно. Јер, РПЦ је адмирала прибројала збору светаца. О житију „светог праведног војника Фјодора Ушакова“ на презентацији у Москви је говорио представник Руског комитета ратних ветерана и војне службе Борис Измајлов:

- Ушаков се у Русији поштује као изванредан поморски стратег, као главни творац победа руске фоте. У Руско-турском рату ескадра под његовом командом је освојила победу код острва Фидониси. Затим је уследила сјајна победа у Керченском мореузу. Код рта Калиакрија 1791. године рат с Отоманском империјом је завршен потпуним уништењем екадре турског султана која је у саставу имала 78 бродова. У то време руска флота Ушакова је овде имала свега 34 брода. Познати Средоземноморски поход адмирала који је затим уследио ради пружања помоћи копненој војсци која је ратовала с француском армијом ушао је у уџбенике поморства. Руски корпус који је учествовао у походу ослободио је 7 јонских острва, а што је главно, на јуриш је освојио тврђаву Крф, која се у Европи сматрала неосвојивом.

Како му је то пошло за руком? Ушаков је поступио мудро: упутио је писани апел становницима острва – православним Грцима да помогну у „свргавању несносног јарма“ безбожника – Француза. Заузврат је добио оружану помоћ становништва. Ма колики отпор да су пружали Французи, острва су била ослобођена. 19. фебруара 1799. године пала је и тврђава Крф. Народ из свих села и оближњих острва се окупио на обали како би свечано дочекао врлог руског команданта фоте. Као овлашћени представник Русије он је на Јонским острвима основао републику – прву грчку националну демократску државу новог времена. Помагао је у изради њеног устава. Сенат Крфа је Ушакова назвао „својим осободиоцем и оцем“. Ево, на овај славни догађај ће посетиоце подсећати биста адмирала руске флоте у војном музеју у Солуну...

Пројекат предаје споменика великих прегалаца Отаџбине на дар страним земљама је смислио само један човек – пуковник у пензији, помоћник председника комитета Државне думе РФ за одбрану Игор Новосјолов. Захваљујући његовом труду „изасланици из Русије“ у мермеру, бронзи и гипсу данас украшавају тргове и музеје различитих земаља. Они се налазе у Србији, Словенији, Италији, Бугарској, Белгији, Турској и Јужној Кореји помажући зближавању народа кроз историју и културу.

Гајане Ханова,