Књиге за «специјалне» потребе

24-08-2013 01:55:17 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Читање у тоалету је већ одавно постало обавезни атрибут нашег живота. По статистици, преко 50% читалачког становништва Земљине кугле носи са собом књиге у уточиште мира, рада и надахнућа.

По статистичким подацима, сваки трећи Енглез (26% жена и 49% мушкараца) кад иде у тоалет носи нешто за читање. 65% испитаника предност даје новинама, 14% планира текуће послове, 10% чита часописе, и само 8% - књиге. За разоноду читалачке публике у Великој Британији издат је уџбеник јапанске вештине оригами на тоалетном папиру. Становници Русије тврде да се ова навика појавила у совјетско време захваљујући неисцрпној довитљивости руског народа. Међутим, оснивач World Toilet Organization Џек Сим (Jack Sim) каже да је читање у тоалету раширено у целој Европи и Америци. Данас више није могуће утврдити ко је први у свакодневицу увео овај „обичај“ – Руси, Немци или Американци.Тако човек, не одвајајући се од производње може научити да прави од папира цветове, рибице, псиће и друге занимљиве стварчице.

Немачки социолози тврде да сваки становник Немачке читајући у тоалету проводи у просеку 20-25 минута дневно. Због тога су практични Немци одлучили да штампају дела националних класика на тоалет-папиру обухватајући на тај начин значајан аудиторијум! Прво је за експеримент изабрана поезија Хајнриха Хајнеа. Испоставило се да једна књига не може да стане на једну ролну, због тога су папир почели да продају у паковањима која по обиму одговарају једној књизи. Овакви производи се нису продавали у супермаркетима и у продавницама у којима се продају кућне потрепштине, већ као што је ред – у књижарама.

Међутим, ова специфична област издаваштва је најразвијенија у Америци. У Сједињеним Државама тренутно ради неколико издавачких кућа специјализованих за издавање литературе за читање у тоалету. Од прошлог века су почели да објављују специјалне серије књижица за читање у тоалету. Тренутно у САД постоји неколико издавачких кућа специјализованих за литературу ове вррсте: на пример, Uncle John's Bathroom Reader, Red-Letter Press, Inc.. Оне објављују читаве серије књига. То су углавном информације за разоноду: укрштене речи, занимљиве енциклопедије, вицеви, хумор.

У Русији засад нема издавачких кућа специјализованих за тоалетну књижевност. Зато људи у осамљеност носе све што одражава њихова насушна интересовања. Учесници у анонимној интернет-анкети су с Гласом Русије поделили своја књижевна интересовања:

- Ја читам фантастику, чини ми се да је то одговарајући жанр, који ми помаже да се опустим, Без сумње, класика. Постепено сам прочитао сва четири тома Рата и мира, другачије нисам могао, нисам имао стрпљења, Свиђају ми се женски часописи или кримићи, желим нешто лако и безбрижно, А ја читам куваре, тражим нове рецепте, то је врло корисно за моју породицу.

Као што видимо, страст према читању у тоалету је раширена у читавом свету. Интересовања читалаца су врло разноврсна, али их обједињује једно: посећујући место где и цар иде пешке са собом носе књигу. Уз правилан избор литературе, на месту свакодневне медитације се може добити мноштво корисних информација, на пример, може се савладати граматика страног језика.