Сирија у очекивању „хемијске анализе“

25-08-2013 10:55:44 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Дамаск је стигла специјална представница генералног секретара УН Анџела Кејн. У њен задатак улази оперативна координација дејстава сиријских власти и УН за истрагу чињеница примене островних супстанци у предграђима сиријске престонице.

О примени отровних супстанци на периферији Дамаска 21. августа први су саопштили арапски ТВ канали. У њима је погинуло, како се тврди, од 500 до 1200 особа. Никаквих документарно потврђених података о томе до сада нема. званичне власти Сирије одбациле су оптужбе да су хемијско оружје примениле владине трупе и назвале су саопштење провокацијом припадника опозиције.

Русија инсистира на томе да у Сирији буде спроведена брижљива истрага. Сада се тамо управо налази група од 20 стручњака УН која од 20. августа проверава саопштења о ранијем коришћењу хемијског оружја недалеко од града Алепа.

Русија одржава сталне контакте са сиријским руководством, подстичући његову сарадњу са групом експерата УН на челу са шведским научником Океом Солстремом, изјавио је у Москви званични представник МИП Александар Лукашевич.

- Москва наставља да прати развој догађаја око хемијског напада који је наводно извршен у близини Дамака. При томе појављује се све више нових сведочанстава о томе да је ово злочиначко дејство имало очигледно провокациони карактер. На Интернету између осталог циркулишу саопштења да су материјали о инциденту уз оптужбу владиних трупа били изложени неколико сати пре такозваног напада. Тако је реч о унапред планираној акцији.

МСП РФ је позвало да се изврши притисак на сиријску опозицију, како би осигурала безбедан рад међународних експерата. Регион хемијске контаминације је до сада под контролом терориста опозиције. И мада су они обећали да ће гарантовати бебзедност инспектора УН, за сада се то практично ни у чему не огледа.

Став Русије и САД о питању спровођења брижљиве истраге догађаја у Дамаску, ма колико то било чудно, подудара се више него што се разликује. То је фактички потврдио председник САД Барак Обама у интервјуу за Си-Ен-Ен.

- Ако САД упуте трупе и нападну другу земљу без мандата УН и без јасних сведочења о томе да је то неопходно, појавиће се питања: да ли њихова дејства одговарају међународном праву и имамо ли ми коалицију која омогућава то да учинимо? Ми морамо да узимамо у обзир све те разлоге. Последњи догађај (инцидент уз примену хемијског оружја) морамо пажљиво да проучимо. Не треба заборавити да имамо још један рат у Авганистану.

Саветници за безбедност председника САД Барака Обаме у суботу су у Белој кући одржали ново саветовање, на којем су размотрили варијанте развој догађаја у Сирији.

Неки медији у међувремену саопштавају да су терористи опозције већ почели тајно да шаљу у Јордан или да набдевају инспекторе УН у Дамаску неким обрасцима ткива људи умрлих тобоже од хемијског тровања. Стручњаци говоре да сви узорци ради потпуне веродостојности треба да буду сакупљени од стране самих експерата УН и да се на одговарајући начин чувају ради каснијег слања. Таква је утврђена пракса.

Андреј Федјашин,