Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Патриотизам у суперлативу

Патриотизам у суперлативу

25-08-2013 11:01:26 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


26. августа у Москву у радну посету долази украјински премијер Николај Азаров. Главна тема преговора са Дмитријом Медведевом су последња царинска трвења која ће, како истиче прес-служба Азарова, премијери размотрити на партнерски начин. Експерти ипак указују: у последње време украјинске власти све мање се придржавају овог принципа. А председник Виктор Јанукович већ отоврено почиње да користи реторику свог претходника – Виктора Јушченка. Посебно се то тиче теме помора глађу.

Дан сећања на жртве помора глађу у Украјини био је утврђен пре 15 година. То је учинио тадашњи председник Леонид Кучма. Ипак једна од главних идеолошких тема за украјинске политичаре, тема хуманитарне катастрофе, појавила се касније, за време председника Виктора Јушченка. Управо он је назвао догађаје из 1932-33. циљаним геноцидом украјинског народа. Националним даном жалости овај датум је учинио актуелни украјински лидер. Одговарајући указ Виктор Јанукович је потписао пре неколико дана. У њему је између осталог изјављено да ће се све меморијалне манифестације одржавати на државном нивоу. 23. новембра украјиснке затаве ће се спустити на пола копља у читавој земљи. А у иностранству, према указу, треба да буду одржане тематске манифестације уз учешће украјинске дијаспоре. О геноциду се за сада не говори. Ипак не чуди ако сасвим ускоро овај термин из лексикона националиста пређе у званични.

Индикативно је што је претходних година, пре и после избора за председника, Јанукович на дан сећања само полагао цвеће на споменик жртвама гладовања у Кијеву. Сада је то већ отворено кокетирање са националном тематиком, сматрају експерти. Шта више, указ о што скоријој припреми свих манифестација изашао је не просто три месеца пре годишњице. Његово објављивање подударило се са одржавањем Светског конгреса Украјинаца у Лавову. Тако традиционални предсдеднички поздрав делегатима ове године садржао је још и одређену поруку. Коментар украјинског политиколога Владимира Скачка.

- Јанукович, који се раније суздржано односио према „помору глађу“ украјинске политике, сада је постао очигледни поборник помора-геноцида. Заиста, приближава се 80-годињица овог жалосног догађаја у историји Украјине и других совјетских република. И у овом тренутку, наравно, такво педалирање националних осећања увреде уклапа се у контекст последњих догађаја – заоштравања украјинско-руских политичких и економских односа. И декларисаног кретања Украјине на Запад. Зато ништа друго од нашег председника који је изненада постао националиста и почео да говори украјински не треба очекивати – све је у контексту.

Али контекст нису само актуелни догађаји и реакција на њих. Јанукович је у суштини започео припрему за изборе наредне године. Који, како је показала претходна парламентарна кампања, протећи ће не у оквирима традиционалне конфротнације истока и запада Украјине, сматра Владимир Скачко.

- Избори 2014. године – на њима ће се такмичење водити међу најбољим патриотама и суперпатриотама. Ко ће бити тај супер-супер-супер патриота, тај ће и бити председник Украјине. Тачније реч је о томе да се ратује против неког, а не за нешто. Против Русије, а не за стварање савремене Украјине. То је познати поступак политтехнолога: ако сте нашли повољног противника, у борби против њега лако је ујединити се.

Ипак последице такве нагле идеолошке трансформације нису очигледне, истичу експерти. Јанукович је започео игру на туђем терену: и овде је нејасно како ће одреаговати не само његови традиционални бирачи, већ и нови адрсати у „наранџастим“ регионима.

Полина Черница,