Данска Мала сирена напунила 100 година

25-08-2013 11:18:44 | | Глас Русије, фото: Лена Хаугорд для «Голоса России»/ vostok |


23. августа је Мала сирена (Den lille havfrue) – познати симбол Данске – прославила свој стогодишњи јубилеј. У току година морала је много тога да претрпи. Два пута је губила главу, једном је остала без руке, много пута су је облачили, час у бикини, час у фудбалски дрес, па и у паранџу. Уметници-вандали су покушали да сакрију њену предивну бронзано-смарагдну „боју“ испод слоја грубе фарбе. Међутим, без обзира на године и на све ове непријатности, Мала сирена је млада и привлачна.

Мењају се генерације, а она је иста као некад... Кад ју је познати пивар и мецена Карл Јакопсен (Carl Jacobsen) угледао на сцени Краљевског позоришта, истина, не као заустављану у покрету у бронзи, већ живу и живахну – у људском телу. То је била позната прима-балерина Елен Присе (Ellen Price), која је играла главну партију – Малу сирену – у истоименом балету композитора Финија Хенрикеса (Fini Henriques) по бајци Ханса Кристијана Андерсена.

Велики пивар је био очаран Малом сиреном и одмах је замислио како да овековечи њен романтичарски лик. А пошто су му послови у пивари у то време ишли изузетно добро, могао је да дозволи себи такав гест – да направи мали поклон вољеном граду Копенхагену у виду префињене женске скулптуре, која се шћућурила на ивици воде на камену у копенхагеншкој луци. После једне од представа с Елен Присе Јакопсен јој је саопштио своју жељу – да Елен-Малу сирену у бронзи оваплоти скулптор Едвард Ериксен (Edvard Eriksen). Жеља (и новац мецене) су надахнули уметника. Тако се на свету појавила очаравајућа романтичарска скулптура.

Истина, сама прима-балерина није хтела да позира Ериксену. Онда је он за то замолио своју жену, Елину (Eline). Управо њена фигура је заустављена у покрету на камену у спонтаној пози. А њена глава веома личи на чежњиву главицу балерине.

Од главе су, између осталог, и почеле непријатности Мале сирене. Једноставно је остала без ње. То се први пут десило 1964. године. Глава одсечена тестером није била пронађена, без обзира на објављену награду од 3 хиљаде круна (тада то није био мали новац). Мала сирена је 1998. године поново била обезглављена. Овог пута њену главу је пронашао један фотограф – он је чак успео да сними фотографију главе Мале сирене на земљи и да на томе заради око 100 хиљада круна. А затим је управо он био ухапшен и оптужен за наношење материјалне штете. Истина, ускоро је био ослобођен оптужнице.

А 1984. године су изроди, који су исекли Малој сирени руку тестером, сами дошли и пријавили се – и донели су руку. Вероватно их је дирнуло како је несрећница заједно с каменом утоварена на возило шлеп-службе које је укључило сирену и возило је кроз цео град.

2003. године уследио је покушај минирања тако што је подметнута бомба. Међутим, Мала сирена је услед експлозије једноставно пала у воду. Или је можда скочила – спасавајући се.

Данска Мала сирена је више пута била центар и симбол жестоких политичких наступа – и за равноправност жена, и за демократију уопште. Притом су на њу качене заставе, транспаренти, облепљивана је плакатима.

Међутим, Мала сирена би сваки пут била опрана, очишћена и поправљена. Узгред речено, кад је обнављана њена нестала глава, употребљен је оригинал од гипса, који чувају чланови породице Ериксен, уједињени у друштво наследника Едварда Ериксена. Ова организација зарађује доста новца добијајући проценте од продаје сувенира с ликом Мале сирене. Ипак, нису само сувенири извор прихода од ње. Сваки пут кад медији користе статуту као главни мотив или као симбол, морају да плате наследницима 10 хиљада круна. Такви су немилосрдни закони ауторског права. Међутим, њима пре или касније долази крај. Ауторско право Ериксена истиче 2030. године, кад ће се навршити 70 година од смрти Едварда Ериксена – скулптора који је 1913. године створио шармантну Малу сирену, која је обележила свој стоти јубилеј.

Овај празник је протицао весело. Славио је практично цео Копенхаген: у Тиволију (Tivoli), у Карлсбершком центру (Carlsbeg), у „Плавој планети“ (Den Bl Planet) – у новом великом градском акваријуму, али су главне свечаности биле, наравно, у луки Лангелиније (Langelinje), што би се рекло, код самог репа Мале сирене. Били су весели и одрасли, и деца. А код деце је овде дошао Ханс Кристијан Андерсен лично. Компанија Карлсберг (Carlsberg) је частила – децу лимунадом, а одрасле пивом, при чему се могла пробати нова специјална врста – „Мала сирена“. За Малу сирену је свирао оркестар из Тиволија („Тиволи Гарден“) (Tivoli Garden). А пред крај дневног празника у воду је скочило 100 савремених сирена које су својим телима написале цифру 100.

Увече су на сцени пред Малом сиреном наступали руски уметници са својом верзијом бродвејског мјузикла Мала сирена. Звезде мјузикла Наталија Бистрова и Евгеније Зајцев су на руском језику извели неколико познатих песама из овог мјузикла. Публика је одушевљено поздравила њихов наступ. Празник је завршен ватрометом.

Лариса Солотченко,