Холандија ужива у Сазвежђу Русије

25-08-2013 11:43:25 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Централни догађај унакрсне Године Русије и Холандије треба да постане фестивал националних култура Сазвежђе Русије. Он ће протећи под отвореним мебом овог викенда у два холандска града: лучком Влисингену и престоничком Амстердаму.

Динамична кавкаска лезгинка и лако руско коло, динамички плес из Калмикије који имитира лет орла, и музика у извођењу необичног оркестра рогова. Дијапазон националних култура Русије тако је велик као и њена необухватна пространства. Националне традиције на фестивалу у Холандији представљају чувени колективи: Руски народни хор Пјатњицки, Ансамбл народног плеса Моисејева. Управо они отварају фестивал у луци Влисингена, где је стигао чувени једрењак Мир – најбржи школски једрењак на свету.

Наредног дана на тргу Музеја у Амстердаму легендарним колективима ће се придружити представници националних република Русије. На пример, ансамбл Тулипан из Републике Калмикије, која се налази поред Каспијског мора. Исконско становништво Калмикије исповеда будизам, а у њиховом музичком фолклору центално место заузима екзотични жанр као што је певање из грла. Уметнички руководилац ансамбла Валериј Ердинијев жали само зато што времена за наступ нема тако много.

- На програму су три тачке. То је композиција из номадског живота, чувени плес чичирдик и наступ локалне групе певача. То ће бити на великом тргу у Амстердаму, где ће се окупити велики број мештана.

Бисером фестивала несумњиво може се сматрати наступ Руског оркестра рогова. Шта је то, говори директор оркестра Сергеј Пољаничко.

- То је искључиво руски вид стваралаштва, и појавио се овај жанр у Санкт-Петербургу 1751. године. Смислили су и направили први оркестар бојар Семјон Наришкин и његов капелмајстор Јан Мареш. Они су сакупили огроман број ловачких рогова који се користе за гоњење дивљачи, оплеменили су звук и добили скалу, захваљујући чему је постало могуће изводити класичну музику. Покровитељи извођења на роговима били су утицајни људи, почев од царице Јелизавете.

Аутентичне наступе обећава руководиалц Северног руског народног хора Светлана Игнатјева. На Руском Северу према старим песмама и обредима се односе са пијететом, каже она, и сами северњаци су људи темељни.

- Сама природа је мирна, у пастелним тоновима. И боја која преовладва у женској ношњи је плава, бела, или „сиви лан“. Када су жене украшавале ношњу, узимале су лепоту из природе и преносиле на цртеж или боју. То је спој човека са природом и хармонија.

Фестивал националних култура Сазвежђе Русије први пут је одржан 2010. године у Паризу за време унакрсне године Русије и Фрнацуске. Затим у Риму и Берлину. По мишљењу Константина Косачова, шефа федералне агенције Росостурдичество, одржавање оваквих манифестација омогућава да се прикаже објективни лик Русије.

Татјана Завјалова,