Мистериозна смрт Рона Брауна (Део 5)

25-08-2013 03:47:21 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Трагичних дана априла 1996. године пажљиво сам пратио све информације о катастрофи авиона министра трговине САД Рона Брауна. Штампа и радио су понављали само званичне информације. Једина нада су биле репортаже хрватске телевизије. Тада сам забележио део ових материјала. Први је био емитован 4. априла 1996. године у 19.00.

- Изнад Дубровника током целог данашњег дана је магла и јака киша. То јако омета трагање за несталим Боингом. Још је било наде да је неко од путника преживео, тако да су спасилачки хеликоптери надлетали место пада авиона. Специјалним јединицама хрватске полиције, 4. априла придружила се спасилачка екипа хрватске војске. У том тренутку је већ било познато, да је 32 од 33 путника авиона погинуло. На месту удеса раде и амерички војни обавештајци. Нажалост, преминула је и тешко рањена приликом удеса стјуардеса Боинга. Преминула је током њеног спуштања са планине Светог Ивана.

У авиону се налазила владина делегација САД на челу са Роном Брауном. Око 14.55 на прилазу Дубровнику, Боинг је нестао са радара локалне контроле лета. Тек касно увече су пронађени остаци авиона код планине Светог Ивана, близу села Вели Дол. Званични подаци о удесу авиона и узроцима удеса нису објављени. Тек када је престао пљусак, на место катастрофе упутио се премијер Хрватске Златко Матеша. Шеф Министарства унутрашњих послова Хрватске Иван Јарњак је најавио за 5. април конференцију за штампу, на којој ће бити објављени нови подаци о узроцима пада авиона и смрти путника.

Буквално након неколико сати први канал Хрватске телевизије емитовао је специјално репортажу дописника Жељко Корпара.

- Водим репортажу са брда Светог Ивана, код села Вели Дол. Овде се налазе делови авиона Боинг-737, који је имао удес код Дубровника у 14.55. Остаци авиона налазе се у попупречнику 300 метара. То сведочи да се након судара са планином авион запалио. Није изгорео репни део авиона. Хрватски полицајци и војска целе ноћи су трагали за преживелим. Пронађена су тела 32 погинуле особе, чланова америчке владине делегације, која је требала да стигне на аеродром Ћилипи. У истрагу се укључио и IFOR, који је ставио под строгу контролу место удеса.

До места удеса ишли смо пешке цео сат, по мокрим и опасним стеновитим планинама. По овим путевима је довољно опасно кретање, свуда су мине. Пада киша, не стаје већ други дан. На месту удеса премијер Хрватске Златко Матеша и амбасадор САД у Хрватској Питер Гелбрајт дали су изјаве.

Хрватски премијер је изјавио:

- То је страшна катастрофа. Увек је болно када људи гину у таквим околностима. И ја, и господин амбасадор, увидели смо се, да су наши људи и представници IFOR учинили све што су могли, у овим трагичним за све нас сатима. Радили су у ужасним условима. Пре свега су учинили место катастрофе неприступачним за све неовлашћене. Све је остало на свом месту. Захваљујем нашим специјалним јединицама „Тигар“ и оперативцима из хрватског МУП-а, као и ватрогасцима Дубровника. Учинили су све што је њиховој моћи у овим кошмарним брдима, у условима јаке олује и провале облака. Покушавали су да спасе људске животе. Једина жена, која је још била жива, када је пронађена на месту удеса, преминула је не долазећи свести. Ова трагедија је потресла и хрватски и амерички народ.

(Наставиће се)

Константин Качалин,