Три нова атомска ледоломца пловиће северним морским путем

25-08-2013 05:57:12 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


До 2020. године Русија ће почети да користи два моћна серијска атомска ледоломца. Планира се изградња још једног брода до 2017.године. Русија је јединствена земља која гради атомске ледоломце и има огромне територије арктичке обале. Очекује се да ће северни морски пут (СМП) постати комерцијалан и рентабилан.

Потреба за атомским ледоломцима у руском Арктику је током последњих година оштро порасла. То је повезано са повећањем превоза на северном морском путу, бродови овом маршрутом путују током читаве године.У совјетско време, СМП је био затворен из војно-стратешких разлога. Сада се овим путем могу кретати и инострани бродови. СМП привалчи многе бродске компаније које превозе терет из Европе и Азије, каже експерт Института макроекономских прогноза РАН Јуриј Шербанин:

- Ради се о томе да је растојање између Северне Европе и Северно- источне Азије много краће, него традиционална маршрута, која повезује Европу и Азију, Далеки исток и Европу преко Суецког канала. Последње две године примећује се раст тертетног превоза на СМП.

2012.године овом је рутом пловило 46 бродова. Први пут у историји је овим путем прошао танкер који је превозио гас до Јапана од норвешке компаније „Статојл“. По мишљењу Норвежана, СМП постаје све конкурентнији.

- Најкрупнији превозник прошле године је био норвешки танкер „Марика“. Из Кореје је у Финску доставио 66 хиљада тона керозина, који је био произведен од сахалинске нафте. У наредним годинама почеће и експолатација нафтних извора у руском епиконтиненталном појасу и на полуострву Јамал. Један од пројеката повезан са отварањем руске компаније „НОВАТЕК“ у делти реке Об повезан је са изградњом фабрике за прераду природног течног гаса. Компанија планира да га испоручује у земље западне Европе и Азијско-тихоокенаски регион. Зато ће атомски ледоломци бити веома потребни, примећује координатор програма за заштиту арктичке морске средине Светског фонда дивље природе Михаил Бабенко.

Нови ледоломци биће савршенији од претходника по много параметара, каже директор компаније „Балтијски завод“ Александар Вознесењски.

- Ледоломци нове генерације биће бржи и моћнији. Биће опремљени најсавременијим елементима заштите и најновијим навигационим системима.

Олег Нехај