Руска хокејашка репрезентација одушевљена у Сочију

25-08-2013 06:00:20 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Хокејашка екипа Русије била је у Сочију, престоници Олимпјских игара 2014. У Сочи је стигло 34 хокејаша националног тима на челу са Зинетулом Биљалетдиновим. Током два дана они су посетили ледене хале „Бољшој“ и „Пак“, упознали су се са условима и размотрили могућности тренирања током Олимпијаде.

Тренерски штаб екипе Русије успео је да окупи практично све кандидате за олимпијску екипу и чак без обзира на то што хокејашка сезона још није ни почела. Проширени састав екипе Русије, јавност је упознала крајем јула. Састоји се од 35 играча.

Следећи пут, у овом саставу, екипа ће се окупити, заједно са играчима Националне хокејашке лиге Северне Америке, три дана до почетка такмичења у Сочију. Троструки шампион света, Иља Коваљчук, специјално због Олимпијаде је одлучио да ову сезону проведе у Континенталној хокејашкој лиги. Могућност освајања злата у Сочију за њега је важнија од могућности да први пут одигра куп Стенлија у Њу Џерси Девилс. Коваљчук је признао да је одушевљен оним што је видео у Сочију:

- Утисци су фантастични. Највише ми се допала Краснаја Пољана, тамо никад до сад нисам био. Ми смо се попели на сами врх, одакле се отвара невероватан поглед. Одушевљава и количина онога што је изграђено. Колосални обим посла. И сад схватамо, колика је одговорност пред нама ове сезоне. Тако да се са припремама мора почети.

Окупљање у Сочију тешко да се може назвати тренингом. То је пре упознавање са градом и олимпијким окружењем. Екипа, на пример, погледала је све објекте који се тичу планинских спортова. У време такмичења такву могућност они неће имати: хокејаши ће видети свега ледену халу и хотел.

Основну захвалност људима који су све то извели, према речима главног тренера екипе Зинетула Биљалетдинова, биће показана успешним наступом на Олипијади:

- Било нам је веома важно, да они управо овде осете где је почела припрема за Олимпијске игре. Ми покушавамо да они схвате да је права припрема већ почела. Управо овде. Али, наравно, нашим присуством овде, желимо да захвалимо оним људима који су све ово за нас изградили. Од нас сад зависи само наша игра.

У леденој хали „Бољшој“ био је одржан сусрет хокејашких екипа Русије и екипа у слеџ хокеју. Спортисти су пожелели једни другима срећу и фотографијом овековечили овај састанак.

Сергеј Румјанцев,