Британска штампа: Не смемо да се мешамо због Сиријаца и нас самих!

26-08-2013 12:22:07 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Западне земље, међу којима и Велика Британија, у наредне две недеље планирају једнострану војну акцију против режима Башара Асада, пише Independent. Британски премијер Дејвид Камерон и председник САД Барак Обама су раније упозорили да ће „озбиљно одговорити“ властима Сирије уколико се испостави да су одговорне за напад бојним отровима у околини Дамаска који је однео неколико стотина живота. „Ратна морнарица Британије је спремна за напад на Сирију“, - пише Daily Telegraph.

Daily Mail је објавио опширни илустровани план напада под насловом „Како би Запад могао да разнесе Асадов арсенал“. На карти су означене сиријске војне базе са хемијским оружјем.

Financial Times, позивајући се на анонимног високог представника једне западне земље, јавља да ће поред САД и Британије у војној операцији против Сирије учествовати и Француска и да ће то бити серија бомбардовања и ракетних удара на војне објекте, али да се не ради о дуготрајној војној интервенцији.

„Последице војне интервенције је немогуће предвидети“, пише Daily Telegraph, поредећи планирану акцију са бомбардовањем Србије и Либије.

Independent је веома забринут због тога што лидери Запада поново не мисле на ризике. „Наш премијер би могао да буде опрезнији и да не понавља грешке Тонија Блера, који је озбиљно мислио да ће заједно са Американцима увести демократију у Ирак, уколико се реше омраженог диктатора. Сви ми знамо шта се догодило у Ираку“, подсећа издање. „Не смемо да се мешамо због Сиријаца и нас самих“, апелује Independent.