Русија и Украјина ће размотрити економску сарадњу

26-08-2013 02:03:47 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Москва и Кијев размотриће питања економске сарадње. 26. августа украјински премијер Николај Азаров ће се састати са премијером Дмитријем Медведевом. Планира се да ће на преговорима бити речи о даљој економској сарадњи две земље, између осталог ако се Украјина одлучи на асоцијацију са ЕУ.

Украјина и Русија ће сести за преговарачи сто. На дневном реду је једна од најактуелнијих тема. Украјина планира да ступи у зону слободне трговине са ЕУ, али при томе Кијев намерава да сачува трговинске односе са Москвом и њеним партнерима из Царинског савеза у претходном режиму. Украјинска страна тврди да су јој важна оба правца и да се они не конфронтирају, пошто су изграђени на принципима СТО. Русија тражи да се не заборави на економски аспект тог питања. Председник Владимир Путин није искључио да ће Русија, Белорусија и Казахстан морати да разраде мере заштите тржишта Царинског савеза после ступања Кијева у асоцијацију са ЕУ.

Опасност представља између осталог и европски реекспорт, који може да нагрне преко Украјине у земље Царинског савеза. Од тога могу да пострадају руски произвођачи. И не ради се само о цени ове робе, већ и о квалитету, пошто зона слободне трговине претпоставља ослабљени режим провере терета. Како сматра професор катедре за тржиште фондова и тржиште инвестиција Високе школе економије Александар Абрамов:

- Русија ће бити приморана да уведе царинска ограничења у погледу Украјине. Она ће се тицати два правца. Први је увођење царинских такси, као што имам оса ЕУ. Други је увођење сложенијих процедура царинског регистровња терета.

Правила СТО и споразум о зони слободне трговине земаља ЗНД дозвољава да се у сличним ситуацијама предузму заштитне мере. На пример, да се уведу ограничења увоза низа робе, као и да се повећају таксе или успоставе нове тарифе. Ове мере ће веома погодити украјинску економију, јер Русија је главно тржиште за извоз. Украјина се налази у зони слободне трговине ЗНД. Позивали су је да се интегрише и у Царинси савез, још мање оптерећен таксама. Ипак Кијев је одабрао да се ограничи статусом посматрача. Сада Украјина покушава да седи на две столице: без царина да тргује са Европом, извози при томе робу по ниским стопама у Царински савез, истиче заменик декана факултета међународне економије и политике Високе школе економије Андреј Суздаљцев.

- Украјина је заинтересована за руско тржиште, највеће, најбогатије тржиште постсојветског простора. Без тог тржишта Украјину очекује тешка безизлазна криза. Украјинци то одлично схватају и веома се боје. Са друге стране, Украјина показује карактеристични тренд за Источну Европу: балансирање између Истока и Запада.

Укупна робна размена између Украјине и Русије прошле године је достигла 45,5 милијарди долара. Према резултатима првог полудогишта 2013. године она је пала скоро за 20%. Зато још једно питање на дневном реду руског и украјинског премијера биће повећање обима извоза и увоза између земаља до претходног нивоа. Дмитриј Медведев и Николај Азаров такође ће размотрити царинску кризу, која се десила на руској граници средином августа. Како је касније признао Кијев, за гужву на граници делимично су криве украјинске компаније. Оне су игнорисале захтеве руске царине, коај је месец и по дана издавала такозване профиле ризика за неку групу робе, чији квалитет је изазивао примедбе. Сада редова на царини више нема. Али експерти предвиђају: пошто Украјина отвори своје границе за робу из Турске и ЕУ, тотална провера на руској граници која подразумева потпуни истовар робе може да постане обавезна.

Татјана Голованова,