Парада звезда на „Крају света“

26-08-2013 02:32:13 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Центар кинематографије ових дана је постало острво Сахалин у Азијско-Тихоокеанском региону. На руском далеком истоку се одржава међународни филмски фестивал „Крај света“ (23.до 29.августа).

У главни град острва Јужно-Сахалинск сјатили су се филмски делатници из Јапана, Кине, Јужне Кореје, Хонг Конга и наравно, руски глумци и режисери. Сви они подржавају паролу овог младог фестивала који се одржава трећи пут. А само гесло гласи: „јединствена места, јединствено искуство, јединствени ликови“.

У основном такмичарском програму биће девет филмова, који су настали у 10 различитих земаља. То су пре свега филмови за ширу публику. Земљу домаћина ће представити три филма: „Дуги срећан живот“ Бориса Хлебникова, затим „Географ који је пропио глобус“ филм Александра Велединског о препамтеном учитељу, коме је неугодан живот у данашњем свету којим управљају похлепни предузетници, као и филм „Цев“ који говори о људским судбина дуж једног гасовода, од Сибира до Европе.

Сви наведени филмови су већ били приказивани на светским фестивалима и добили бројни награде.

„Сви они се одликују високим квалитетом а ја сам их изабрао не само због тога“, говори Алексеј Медведев, чувени филмски критичар, програмски директор фестивала:

- Ти филмови по самој својој суштини, ако се тако могу изразити, нису престонични. То су филмови чији аутори своје поглед окрећу ка пространствима наше земље, на тим пространствима се дешава нешто важно, о чему ми не знамо увек и онда када се „кувамо у сопственом соку“ негде у Москви, Санкт Петербургу или неким другим великим градовима.

Међу филмовима који ће се наћи у такмичарском делу- то су радови режисера из Кореје, Јапана, Тајланда, Казахстана, Филипина, Шри Ланке. Њихове теме ће свакако наћи пут до гледаоца. Као и сваки солидни фестивал, сахалински „Крај света“ осим такмичарског програма, има и неколико специјалних програма. Они су намењњни већ искусним гледаоцима, као на пример избор најбољих корејских трилера. Филмови о великим режисерима- Форману, Ханеке, Поланском, као и савремена израелска и јапанска анимација.

Међу онима који ће оцењивати остварења приказана на овом фестивалу, налазе се звучна имена светске кинематографије, као и руски режисер Павел Чухра у улози председника жирија. Светски познати сниматељ Кристофер Дојл, љубазно се одазвао молби организатора фестивала и обећао да ће одржати радионицу за све заинтересоване.

Рита Болотска,