Стејт департмент: Информација о коришћењу бојних отрова у Сирији истинита и убедљива

27-08-2013 10:07:51 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


За примену хемијског оружја у Сирији су одговорне власти земље. Оне уништавају доказе, изјавио је државни секретар САД Џон Кери. САД располажу додатном информацијом о примени хемијског оружја у Сирији и представиће је међународној заједници. „Истина је да је хемијско оружје у Сирији коришћено. И ми знамо да је под контролом сиријског режима.
Знамо да тај режим може да оствари нападе, користећи ракете“, - рекао је Кери. „То није само кукавички злочин. Такође се предузимају цинични покушаји да се сакрију докази“.

Државни секретар САД тврди да је сигуран да је владина војска Сирије извршила атриљеријски напад на локације где треба да се траже докази за примену оружја за масовно уништење. Кери је додао да су власти Сирије „веома касно“ донеле одлуку да омогуће инспекторима УН да дођу на локацију у околини Дамаска где се претпоставља коришћење хемијског оружја.

Он је подсетио да је прошлог четвртка у телефонском разговору с министром спољних послова Сирије Валидом Муалемом рекао да је неопходно да се хитно омогући приступ инспекторима. И да је уместо тога режим Башара Асада пет дана спречавао инспекторе да дођу до поменуте локације. „Тако се не понашају власти које немају шта да крију“, -каже Кери. Он је такође рекао да Сједињене Државе разматрају варијанте одговора на дешавања у Сирији. „То питање има далеко већи значај од ситуације у Сирији“, - рекао је шеф америчке дипломатије. Примена хемијског оружја не сме остати некажњена, додао је Кери.