Раскринкавања се настављају: САД шпијунирале УН и мисију ЕУ

27-08-2013 01:36:48 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Сазнаје се за нове снакдалозне детаље делатности америчке Агенције националне безбедности. Како се испоставило, америчке специјалне службе су шпијунирале седиште Организације Уједињених Нација. Прошлог лета она су пробиле заштиту и почеле да прате сеансе видеовезе УН. Шпијунирала је АНБ и представништва ЕУ у САД.

Ово је саопштио утицајни немачки лист Шпигел, позивајући се на документа добијена од Едварда Сноудена. За сада званичних изјава поводом нове порције компромитујућег материјала нема ни од представника УН, ни из Брисела. Између осталог, ако се и појаве, највероатније ће имати строго ритуални карактер, исто као у случају претходних раскринкавања делатности АНБ, сматра доцент катедре за европску интеграцију МГИМО Александар Тевдој-Бурмули.

- Сви знају да Американци одавно прате своје савезнике, корисећи разна техничка средства, и савезници им одговарају истом мером. Ничег новог и натприродног у тој пракси нема. Европљани су просто били приморани да реагују на објављивање ове информације, пошто је она стигла споља. Али ова реакција је била упућена не толико Вашингтону, колико европској јавности.

Између осталог, резигнирани откривеним чињеницама били су не толико обични немачки грађани, колико опозиционе странке, каже руководилац Центра за немачка истраживања Европског института Владислав Белов.

- Друштво је прихватило то критички, али мирно. Није било масовних протеста, демонстрација. Протест се повукао у политичку опозицију и био је везан за предизборну борбу. Одговарајуће партије, у првом реду СДПГ, зелени, Пиратска партија, партија левих, које се налазе у парламенту, почеле су да користе овај скандал у своје политичке сврхе.

Из публикација Шпигела такође следи да у априлу ове године сарадници АНБ су саставили таблицу у којој су ранжирали инфорамције везане за поједину земљу или међународну структуру. Тако је например МАГАТЕ добио највиши индекс – један. при томе, како се сазнало, АНБ је поставила прислушкиваче у седиште ове организације у Бечу. ЕУ је добила индекс три. АНБ је занимала у првом реду финансијска стбилност ЕУ, трговински односи и спољна политика. Што се тиче разних држава, индекст један су добиле Кина, Иран, Северна Кореја и Русија.

Међутим сазнало се за детаље о самом звиждачу Сноудену. Како се испоставило, у Хонгконгу он је био пред избором: или да буде ухапшен за време разматрања захтева за екстрадицију, или да напусти територију Кине. Како саопштава Комерсант, после тога Сноуден се обратио за помоћ руском конзулату. При томе у Русији бегунац заиста није планирао да се задржава, пошто је рачунао на азил на Куби или у једној од латиноамеричких земаља. Ипак САД су извршиле такав притисак на њих да су оне одбиле то да учине. На крају је Сноуден остао блокиран на московском аеродрому и морао је на крају да тражи политички азил у Русији.

Артем Кобзев,