МСП РФ: Женева-2 је неопходна

27-08-2013 01:43:28 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Састанак представника Русије и САД за Сирију, планиран за 28. август у Хагу, отказан је. У саопштењу Стејтдепартмента се каже да прво америчка страна намерава да одреди своју реакцију на примену хемијског оружја у предграђу Дамаска, за коју САД криве председника Сирије Башара Асада. Другим речима, ако Запад замисли да започне војну операцију у Сирији, консултације о мировном регулисању ће постати сувишне.

У Русији је одлука САД да откажу билатерални састанак о Сирији изазвала жаљење. Како је истакао заменик министра спољних послова РФ Генадиј Гатилов, израда параметара политичког регулисања ситуације у Срији била би искључиво корисна управо сада, када се над овом земљом надвила претња војне интервеницје. Али САД су ставиле до знања да им саветници нису потребни. Оне већ знају одговор и прилагодиће му услове задатка. У Сирији се десио хемијски напад – крив је Башар Асад. Аналитичари то одбацују, експерти комисије УН су тек почели да проучавају питање, а Американци изјављују да већ имају довољно доказа како би казнили сиријски режим, каже експерт Руског института за стратешка истраживања Аџар Куртов.

- Многобројне чињенице које се вероватно прећуткују на Западу, сведоче о томе да је унапред планирана провокација око примене хемијског оружја била свесно приређена поводом појаве експерата УН у Сирији и оног прелома у грађанском сукобу који се десио у Сирији ове године. То што је сиријском руководству пошло за руком да преломи ситуацију и неутралише терористе није могло да се допадне онима који су изазвали побуну, и они су се одлучили на нови корак. Не обазирући се ни на међународно право, ни на здрав разум, САД су решиле да је њихов задатак да пређу на војну варијанту.

Као одговор на претње, Дамаск истиче да је спреман да одбије агресију споља. Сиријска армија је добро обучена и наоружана, има средства ПВО и противбродске одбране. И не треба сумњати да ће отпор бити снажан. Мада Дамаск нема снаге да одбије напад западне коалиције, признаје експерт Центра за арапска истраживања Института за исток РАН Борис Долгов.

- Коалиција која се прави – САД, Велика Британија, Француска, Труска – наравно, много је снажнија. Њихове снаге много пута превазилазе снаге сиријске армије. Али сиријска армија није либијска. И у случају агресије ће бити пружен отпор. При томе вероватно ће Сирију подржати Иран, покрет Хезболах, палестинске групације. Тако да у случају агресије против сирије биће велики конфликт на Блиском Истоку.

А даље се поставља питање шта да се сматра победом. Смена Башара Асада? Уништавање независне државе? Колико ће то обрадовати Израел, који ће бити прва жртва хаоса у региону? Да ли ће то бити утеха родитељима у САД чији ће се син вратити кући у металном сандуку? У Ираку је бар била битка за нафту, и корист се испоставила сумњивом. А шта ће америчко руководство и његови савезници понудити својим народима за рат у Сирији?

Москва позива Вашингтон и све чланове међународне заједнице на разборитост и строго поштовање међународног права. Према мишљењу МСП РФ, у насталој ситуацији најхитнији задатак је сазивање конференције Женева-2. Русија сматра да ће САД ипак испунити свој део обавеза на припреми овог састанка.

Наталија Коваљенко,