Грчка поново истурила капу?

27-08-2013 01:49:15 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Меркел отвара за Грчку тајна вратанца – такав је наслов немачки недељник Шпигел ставио уз коментар посвећен дискусијама које су се повеле ове недеље у Немачкој и изашле на нови европски ниво о могућности новог пакета финансијске помоћи Грчкој.

Види се признање са малом оградом, пише између осталог Шпигел: госпођа канцелар упозорава на опасност отписивања грчког дуга, али не искључује такву перспективу тако категорично као њен министар финансија. Тачније, по питању превладавања кризе евра она оставља отвореним сва врата.

Као што се зна, 22. септембра у Немачој ће бити одржани парламентарни избори. Ангела Меркел намерава да остане у фотељи федералног канцелара у трећем мандату. Сада важи, као што се зна, други програм помоћи. Али иступајући на једном од предизборних састанака, сарадник Ангеле Меркел из странке ХДС, министар финансија Волфганг Шојбле изјавио је да вероватно неће моћи да буде избегнут трећи програм финансијске подршке Грчкој. После тога постало је немогуће прећуткивати дату схему. И Шојблеова изјава је одиграла улогу камена баченог у немирне политичке воде предизборне Немачке. Кругови се од тог камена разилазе још увек.

Цифру помоћи изнео је министар финансија Грчке Јанис Стурнарас у интервјуу за грчки лист Прото Тема, објављеном 26. августа. По његовим речима, земљи може да затреба још око 10 милијарди евра помоћи од ЕУ и ММФ. Али ова помоћ не треба да буде везана за нове услове у оквиру мера жестоке штедње. По речима министра, циљеви и обавезе Грчке утврђени су до 2016. године.

Према анкетирању међународне организације Global Ambition Survey чије резултате је недавно објавила радиостаница Дојче Веле, Грчка је проглашена опаснијом земљом за инвестирање него Сирија захваћена пламеном грађанског рата. Експерти се питају није ли се пројекат евра, најпрестижнији за ЕУ, показао губитничким? Са тим се не слаже шеф одељења за земље и регионе Европског иснтитута Владислав Белов.

- По мени, зона евра је осуђена на даљу подршку од стране Немачке, и алтернативе при актуелном политичком распореду снага у овој земљи за еврозону нема. Зато шпекулације поводом евра воде углавном опозиционе странке. Може се рећи да караван иде даље. Да, зона евра није идеална конструкција. Али у крајњој линији постоји јасно размевање шта у њој треба усавршити.

Руководилац фракције СвДП у немачком бунедстагу Рајнер Брудерле такође не подвргава идеју евра сумњи, али он је против лавирања у духу Ангеле Меркел.

- Мало је опасно када се дебате воде на тај начин – рекао је он у радијском интервјуу. Главни принцип је непоколебив: да, солидарност. Али онај који добија ту помоћ мора да чини све што може да уклони проблем. Строг прилаз мора да остане.

У сваком случају, у пракси, Грчка се ипак спрема да поново обиђе круг са капом у рукама. Питање је није ли тај круг зачаран?

Олег Севергин,