Шта очекује госте МАКС-2013?

27-08-2013 05:10:14 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Русији стартује још један, једанаести по реду Међународни авио-космички салон. МАКС-2013 обећава да постане рекордан по броју уечсника, као и да зачуди публику ексклузивним летачким програмом.

Већ две деценије МАКС је популарна платформа за комуницирање представника ваздухопловне индустрије, бизниса и науке. Овде се склапају уговори вредни милијарде и међународни споразуми стратешког карактера. Ове године међу учесницима салона ће бити више од хиљаду компанија, при томе трећина њих су стране. Осим руских произвођача авиона, своју продукцију ће представити иноватори ваздухопловне и космичке технике из 43 земље света, рекао је генерални директор компаније Алијанса ваздухопловних технологија Виктор Прјадка.

- Новина коју ће представити гости биће кинеска експозиција. Кинески пилоти ће иступити на авионима Ј-10, то је њихова сопствена разрада, али са нашим моторима. Први пут кинеска изложба у ваздуху и на земљи ће бити тако велика. Као увек у великом броју ће бити представљени административни авиони фирми Bombardier, Cessna, Dasaault Aviation и многих других.

Очекује се да ће у току изложбе бити склопљни нови уговори вредни милијарде за куповину ваздухопловне технике, како војне, тако и цивилне намене. Већина послова вароватно ће склопити Русија, сматра генерални директор консалтинг компаније Инфомост Борис Рибак.

- То ће бити очигледно уговори наше главне лизинг компаније Иљушин-финанс, која купује прилично много технике како би је затим издавала под лизинг, у првом реду руским, коа и латиноамеричким и азијским компанијама. Мислим да ће у новчаном еквиваленту то бити највећи уговори. Друга група великих уговора биће за испоруку савремене тахнике за модернизацију оружаних снага. У последње време овај процес тече прилично сигурно, у наредних неколико година планирају се испоруке до неколико десетина савремених борбених авиона ловачке, бомбардерске и стратешке авијације.

Такође представници руске ваздухопловне индустрије рачунају да склопе повољне уговоре за продају своје продукције. Како је приметио Виктор Прјадка, велике наде се данас полажу на блискомагистралне авионе породице Суперџет.

- Руски произвођачи авиона као што је Суперџет, потрудиће се да склопе уговоре за испоруку овог авиона, пошто исплативост овог програма зависи од количине продатих јединица. Значајни број делова у његовој конструкцији је западне производње, мислим да су они урађени на високом нивоу, одговарају светским стандардима и сасвим могу да буду повољни за експлоатацију у другим земљама.

Међутим, осим богатог пословног програма, госте и учеснике међународног авиосалона очекује грандиозни ваздушни шоу. У дане масовне посете изложби публика може да оцени мајсторство акро-група из Русије. Земљу ће традиционално представити Руски витезови, Соколови Русије и Стрижи на борбеним авионима, хеликоптерска група Беркути први пут ће наступити на новим летелицама – ударним хеликоптерима Ми-28Н. Такође први пут на МАКС-у ће иступити акро група Ратног ваздухопловства Кине „1. август“. Оосница летачког програма ће бити наступ групе руских ловаца пете генерације Т-50. Очекује се да ће нове летелице показати своје могућности суперманеварског лета на малим висинама.

Григориј Миљенин,


Video streaming by Ustream