САД желе сиријски сценарио за Венецуелу

28-08-2013 10:30:27 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Венецуеланске власти саопштиле су о хапшењу два грађанина Колумбије, умешана у организацију атентата на председника ове латиноамеричке републике Николаса Мадура и председника парламента Диосдада Кабеља.

Према речима министра иностраних послова Мигела Родригеса Тореса, осумњичени су ухапшени 15. августа у једном од предграђа Каракаса, при себи су имали пушке са ласерским нишанима и фотографије означених жртава. Министар је истакао да су руководиоци плана за уклањање венецуеланске врхушке биви председник Колумбије алваро Урибе и бивши сарадник Ције колумбијског порекла Луис Посада Карилес, који живи у САД.

Да подсетимо, Алваро Урибе је напустио дужност 2010. године. Налазећи се на челу земље, он је више пута жестоко критиковао покојног Уга Чавеса, а за тесну сарадњу са Вашингтоном, стекао је репутацију главног саезника САД у региону. Што се тиче Луиса Посаде Карилеса, у Хавани и Каракасу оптужили су га за организацију експлозије у авиону кубанског авиопревозника који је летео из Венецуеле 1976. године. У терористичком акту је погинуло више од 70 особа.

Коментаришући хапшења осумњичених за тероризам у етру националне телевизије Николас Мадуро је изјавио о учесталим покушајима дестабилизације социјално- политичке ситуације у земљи од како је умро Уго Чавес у марту ове године.

- Венецуела је независна земља у динамичном развоју, ми смо лидери уједињавајућег покрета у Латинској Америци. То се не допада десним снагама, како унутар државе, тако и ван њених граница. Ипак ми ћемо наставити да се придржавамо датог курса – против империјализма, против светске хегемоније САД. Будућност је на вишеполарном свету.

Сличне методе власти САД примењују не само у погледу Венецуеле и других земаља региона, истакао је у интервјуу за нашу радиостаницу помоћник председника Комитета за одбрану доњег дома руског парламента, члан Лиге војних дипломата Игор Новоселов.

- САД су од како постоје водиле политику светског жандарма, посебно у последња два века. Оне покушавају да потчине себи све режиме. Ако то не успева, уклањају или њихове лидере, или организују тамо устанак. Ми смо то видели у Ираку, Либији, сада видимо у Сирији. По мени, сада малобројне земље могу да се супротставе њиховој спољној политици, мада оне постоје. Међу њима је Русија.

Виктор Чебурашкин,