Поплава под контролом

28-08-2013 11:18:51 | | Глас Русије, фото: Рита Эшен / «Голос России»/ vostok.rs |


Поплава на Далеком Истоку полако јењава. Тако у Хабаровску вода надолази већ брзином од свега 4 центиметара дневно. Али режим ванредне ситуације и даље је на снази.

Више од 2000 сарадника Министарства за ванредне ситуације и војника Источног војног округа укључено је у борбу против стихије. Подизање насипа у обалској зони води се даноноћно. Према наредби градоначелника Хабаровска Александра Соколова, њихова висина треба да достигне 880 центиметара. Вода је запљуснила подруме термоцентрале-2. За сада је пумпе успешно испумпавају, али ако се Амур подигне до нивоа од 850 центиметара, централа ће потпуно бити поплављена водом. Становници Хабаровска се највише плаше не искључења струје, већ колапса канализације. Зато војни ресор и министарство за ванренде ситауције у датом тренутку раде свом снагом.

Ситуацију компликује и то што са људима који категорички одбијају да напусте поплављене куће морају да раде психолози и спасиоци, каже први заменик начелника за територијални развој Хабаровског краја Михаил Суриков.

- Људи не желе да остављају имовину. Многи узимају родитеље код себе зато што не желе да их шаљу у пунктове за привремени смештај: наводно, они могу сами своје родитеље да збрину. Сада је наш задатак да убедимо грађане да Министарство за ванредне ситауције, заједно са владом Хабаровске покрајине, псотавља одличне пунктове за привремени смештај и да тамо има свих потребних услова.

У зони ванредне ситуације раде и лекари одељења Медицина катастрофа. Теренска болница може да буде постављена за само пола сата, уверен је главни лекар опште пољске болнице Валериј Шабанов.

- Наша медицинска опрема је јединствена по томе што је прилагодљива и може да ради у теренским условима. Наш задатак је да пружимо прву медицинску помоћ и да оперишемо болеснике уколико им је угрожен живот. А затим се пацијенти пребацују у надлежне болнице хеликоптерима Министарства за ванредне ситауције.

Најважније је што се ванредна ситуација у Хабаровску налази под конторлом. Нема панике, жртава и случајева пљачке. Око потопљених кућа дежура полиција. Тврдоглавним грађанима који су остали у тим кућама довозе воду у боцама и храну. На путевима раде спасиоци. Сви се надају да ће почетком септембра Амур почети да се враћа у своје корито.

Рита Ошун,