„Хемијски ултиматум“ Дамаску

27-08-2013 09:25:25 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Само брзо пуштање експерата УН у рејон примене хемијских отрова у Дамаску може спасити земљу од војног напада, сматрају експерти. Државни секретар САД Џон Кери одлучио се на редак потез: обавио је телефонски разговор са министром иностраних послова Валид Муалемом и изјавио, да је Сирија дужна да пружи улаз инспекторима УН у предграђе Дамаска „без одлагања и без препрека“.О одвијању телефонског разговора у целини, и неким појединостима – није познато. Али и без тога изјава Керија подсећа на ултиматум. Подтекст је очигледан: уколико инспектори не буду пуштени у овај рејон, Запад ће сматрати да су оружје примењивале владине снаге.

Експерти УН налазе се у Дамаску од 18. августа. Они су позвани ради истраге информација о примени хемијског оружја у Алепо, у пролеће ове године. Сиријска влада изјављује, да је веома тешко гарантовати безбедност инспектора, јер се рејон примене отрова налази под контролом побуњеника. Постоји нада, да ће посреднички преговори специјалног представника УН Анџеле Кејн омогућити да се убрза постизање споразума о гарантовању безбедности комисији УН са обе сукобљене стране. Она је хитно допутовала у Дамаск 24. августа.

Ултимативна је била и изјава министра иностраних послова Велике Британије Вилијама Хејга. Коришћење отрова не сме остати без одговора, рекао је он.

- Истрага се мора спровести у најближе дане. Време овде има првенствени значај. Даље, у неколико дана, квалитет доказа слаби. Уколико до тога (одобрење за пуштање комисије УН и истраге претпостављеног коришћења хемијског оружја) не дође у наредних неколико дана, онда морамо бити спремни да поново ставимо ово питање на разматрање у Савет безбедности УН. И да добијемо убедљивији мандат УН, да са убедљивијих позиција разговарамо са Сиријом.

Русија позива своје западне колеге из Савета безбедности УН да испоље суздржаност и сачекају резултате истраге.

Како је изјавио у Москви званични представник Министарства иностраних послова Александар Лукашевич, Запад мора утицати на опозицију да би било могуће да се „обезбеди реализација у пуном обиму задатака мисије међународних експерата“.

- У овом контексту сматрамо недопустивим да се на фону пораста наредног антисирисјког пропагандног таласа, износе позиви, између осталог из појединих европских престоница, - да се изврши притисак на Савет безбедности УН и да се већ сада донесе одлука о примени силе.

Москва чини све да се спречи опасна интернационализација сиријске кризе. Од петка (23. августа) министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров одржао је низ телефонских разговора са државним секретаром Џоном Керијем, као и министрима иностраних послова Британије, Француске, Италије, Немачке и руководством УН.

Симптоматично је, да су последња саопштења сиријске телевизије о томе, да су владине снаге откриле велике хемијске залихе побуњеника, били потпуно игнорисана од стране спонсора опозиције. Још пре почетка истраге, САД. Велика Британија и друге земље већ су почеле да предузимају мере за припрему војног напада. Како јавља штампа САД и Европе, највероватније да Сирија треба да очекује ракетирање.

Пентагон је задржао враћање у САД из Персијског залива разарача „Mahan“. Сада у водама источног Средоземља САД имају четири брода, уместо уобичајена три. „Mahan“ - је разарач четврте генерације класе „Arleigh Burke“. Бродови овог типа могу бити опремљени са преко 100 крстарећих ракета сваки. Током бомбародовања Југославије 1999. године, на њу је било лансирано преко хиљаду крстарећих ракета са бродова САД. Француске и Британије.

У суботу (24. августа) Барак Обама је одржао у Белој кући хитан састанак Савета националне безбедности. Никаквих конкретних одлука том приликом није било донето. Истина министар одбране САД Чак Хејгл је саопштио, да је Пентагон већ припремио, према налогу председника, неколико варијанти планова за акцију проти Сирије. Али све то још не значи да је напад САД на Сирију неизбежан. Планове сличне врсте Пентагон рутински припрема за председника за ситуацију ванредних околности. Чак и јачање групације Шесте флоте не значи да је неминован почетак рата. То би пре могла бити демонтрација силе и озбиљности намера. У близини Сирије, у Бахрејну се базира Шеста флота САД. Тако да Пентагон има довољно средстава за акцију „застрашивања Сирије“.

Далеко озбиљније треба се односити према најављеном за прву половину недеље у Аману, Јордан, ванредном саветовању начелника штабова САД, Британије, Француске, Турске, Катара, Канаде, Саудијске Арабије и Италије. На сусретима ове врсте обично се разматрају питања координације оперативних акција. Аналогна саветовања су се одржавала и пред бомбардовање Југославије, и пред војну акцију НАТО у Бибији 2011. године. Узгред, у операцији је учествовао и разарач Mahan.

Како јавља данашњи британски "SundayTelegraph", Лондон и Вашингтон спремају нацрт нове резолуције Савета безбедности УН за Сирију. Она је састављена по моделу резолуције 1441, која је била припремљена за Ирак и прихваћена од стране Савета безбедности УН 2002. године, непосредно пре почетка инвазије у ову земљу војске међународне коалиције. У тој резолуцији, председнику Ирака Садаму Хусеину је понуђено са искористи последњу шансу, да би „извршио своје обавезе у вези разоружања“.

Андреј Федјашин,