Први заједнички лет три руска ловца пете генерације Т-50

28-08-2013 11:28:02 | | fakti.org/ vostok.rs |


У подмосковском граду Жуковски је отворена 11. међународна авио-космичка изложба МАКС-2013. и трајаће до 1. септембра.

МАКС-2013 – да није ничег другог – остаће сигурно упамћен по првом демонстрационом лету три најновија руска ловца Т-50 (ПАК ФА). То је био њихов први заједнички јавни лет јер су посетиоци прошлогодишње московске изложбе имали прилику да виде само једну такву летелицу.

После лета утроје, два Т-50 су се приземљила, а трећи је – под командом пробног пилота Хероја Русије сергеја Богдана још шест минута изводио врхунске летачке фигуре.

У програму су учествовали и ловци МиГ-35, МиГ 29ОВТ, Јак-130, Су-30СМ и Су-35С.

Т-50 је ловац пете гернерације са суштински новом авиоником и радаром. Овај авион ће руско војно ваздухопловство почети да добија почетком 2016. године.

Т-50 и мултифункционални ловац Су-35С продемонстрирали су сложене пилотажне фигуре, укључујући „Кобру Пугачова“ и „Пљоштимични ковит“.

Друга значајнијна новина авио-изложбе је мултифункционални ловац Су-30СМ са високим маневарским способностима Корпорације „Иркут“ која већ има закључен уговор са Министарством одбране Русије о испоруци 60 тих летелица.

Прелиминарни споразум о заједничким летачким тестирањима потписан је 28. јуна 2013. и отвара пут испоруци Су-30СМ борбеним јединицама Ратног ваздухопловства РФ.

Обједињена корпорација за градњу авиона први пут ће демонстрирати свој нови транспортни аион Ил-76MД-90А (Ил-476).

На авио-паркингу је по први пут показана VIP-верзија авиона Sukhoi Superjet 100, као и Ту-214ОН (отворено небо), који ће бити предат Министарству одбране РФ током изложбе.Стручњаци и гости изложбе по први пут ће на МАКС-2013 моћи да виде и нови модернизовани средњи хеликоптер Ми-171А2. Завршетак радова на конструисању и сертификацији овог хеликоптера планирани су за крај 2014. године, док се серијска производња планира од 2015. года.

Концерн ПВО „Алмаз-Антеј“ на МАКС-2013 по први пут приказује цео низ иновација, укључујући зенитни ракетни систем (ЗРС) средњег домета С-350Е. Према подацима конструктора, овај систем по својим тактичко-техничким карактеристикама превазилази стране системе тог типа и треба да замени С-300, који тренутно користи руска војска.

На МАКС-2013 учествује више од хиљаду компанија, од којих су 277 стране, из 43 државе.

Генерални партнер и спонзор МАКС традиционално је руска државна корпорација Ростех, у коју улази већина највећих руских предузећа у авио-космичкој индустрији.

Ове године државна корпорација представља иновације 10 холдинг компанија које улазе у састав Ростеха: хеликоптере, моторе за авијацију и ракете, електронску опрему за летелице и много тога другог.

Једна од најпопуларнијих активности на МАКС-2013 биће презентација холдинга Ростеха – „Хеликоптери Русије“, који ће представити хеликоптере Ка-31, Ка-52 „Алигатор“, Ка-226Т, Ми-35М, Ми-38 и друге – укупно 14 различитих модела технике.


Летњи програм МАКС-2013 традиционално прате руске пилотске групе „Руски Витезови“ (Су-27) и „Стрижи“ (МиГ-29). Њихове тачке трајаће више од пола сата сваки дан у току трајања изложбе - од 27. августа до 1. септембра.

Руски ваздушни асови „раде“ на висинама од 50 до 1.500 метара.

Значајан део летњег програма је тачка пилотске групе „Беркути“, која лети на шест ударних хеликоптера Ми-28Н. То је једна од ретких хеликоптерских група која демонстрира фигуре велике и средње тежине.

Елементе ваздушне борбе на малим висинама демонстрира авио група „Соколови Русије“, која изводи групне и појединачне тачке на ловцима четврте генерације Су-27.

Своје летачке програме на небу изнад Жуковског демонстрираће и страни асови.

Представници кинеских ваздухопловних снага наступиће у ловцима Chengdu J-10. Традиционални учесник МАКС је и Ратно ваздухопловство Француске, чији летњи програм представљају ловци које производи француска компанија „Дассо“ – „Рафал“.Очекује се да ће свој летачки програм представити и француска пилотска група Breitling у L-39 Albatros (највећа цивилна акробатска пилотска група) и једина цивилна акробатска пилотска група из прибалтичких земаља Baltic Bees (Летонија, такође наступа у авионима L-39).

О безбедности на авио изложби МАКС-2013 брине више од три хиљаде полицајаца, а саобраћај ће регулисати 400 припадника саобраћајне полиције.

Очекује се да ће изложбу сваког дана пратити око 100.000 посетилаца.