Стални представник Русије при ЕУ: Сирија као Маркале или Рачак

28-08-2013 12:15:23 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Покушај да се без доказа сва одговорност за последњи хемијски напад у Сирији припише Дамаску доводи до осећаја „дежави“ (већ виђено) који подсећа на време почетка балканских операција НАТО и америчког рата у Ираку. Ово мишљење изнео је Итар-Тассу стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов.

Нерадо се помиње пијаца Маркале у центру Сарајева, где је експлодирала мина из минобацача, а за све су одмах оптужени Срби – нагласио је он.

„Затим је дошло село Рачак на Косову, где је откривена масовна гробница. Уз велике напоре и наш активни рад, упућена је независна група финских патолога. Они су извршили експертизу погинулих и написали извештај, који је касније нестао без трага. А у извештају, посебно је било речи, о томе да је велики број лешева имао трагове барута на прстима и модрице од кундака на раменима, који настају од пуцања из пушака или аутомата, другим речима они никако нису били цивили, већ борци - наставио је Владимир Чижов. Управо после овог случаја почела је директна припрема за операцију НАТО против Србије, која је трајала од 24. марта до 10. јуна 1999. године.

Према његовом мишљењу у случају иностране војне интервенције грађански рат у Сирији ће само дуго трајати и бити још крвавији.

Надам се да лидери европских држава имају довољно разума да не покрећу велике испоруке оружја у Сирију. Не смемо заборавити да су борбено најспремнији елементи сиријске опозиције снаге блиске Ал Каиди, међу којима ни сада нема јединства“ – закључио је стални представник РФ при ЕУ.