Сиријским побуњеницима обећали помоћ

28-08-2013 01:31:50 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Амбасадори земаља НАТО-а позвани су у Брисел на заседање Северноатлантске алијансе. На дневном реду је Сирија. Јуче увече државни секретар САД Џон Кери у телефонском разговору са министром иностраних послова Русије положио је кривицу за инцидент око вероватне примене хемијског оружја у предграђу Дамаска 21. августа на председника Сирије Башара Асада.

Москва је навела контрааргументе. Али по свему судећи, Запад не намерава да одступи од својих планова да казни руководство Сирије. Према подацима агенције Ројтер, напад може да буде започет већ у четвртак.

Саветовање амбасадора Северноатлантске алијансе иницирале су САД. Сусрет не треба да привлачи превише пажње. Савет НАТО-а традиционално се окупља средом, и у актуелном заседању нема ништа ванредно, подвлачи прес-служба. Све је тако. Само сада је август и већина амбасадора је одлучила хитно да прекине одмор, како би се појавила у Бриселу. Судећи по расположењу САД, Велике Британије и Француске, војна операција против Сирије је за њих решено питање. Али пошто ће то бити учињено заобилазећи СБ УН, не подржавају сви чланови НАТО-а тај пут. Ипак Вашингтону не треба подршка или савет како да поступи. САД желе да се увере у лојалност осталих савезника из НАТО-а према војном сценарију, истиче ексепрт за проблеме Централне Азије и Блиског Истока Семјон Багдасаров.

- Они су донели одлуку још пре две године, а пре годину дана она је коначно утврђена. Одавно имају спремне војне планове. Једини изговор било је хемијскооружје. И шта има везе што се у Сирији сада налазе инспектори УН. Обратите пажњу на изјаву Стејдепартмента САД: да, налазе се, али већ је касно. А господин Обама каже да је питање решено. А коначно решење он није донео по другом питању: коју варијанту дејстава да примени. Постоји неколико варијанти: наношење удара на складишта хемијског оружја, наношење удара на војну инфраструктуру сиријске армије, наношење ваздушних и ракетних удара у споју са дејствима специјалаца са територије Турске и Јордана. То Обама још није решио.

Према саопштењима која су стигла, Американци су склони да нанесу неколико прецизних удара по владиним трупама у Сирији. Истовремено Бела кућа изјављује да не поставља за циљ свргавање Башара Асада, већ само жели да га казни за претпостављено коришћење хемијског оружја. сличну изјаву је дао британски потпредседник владе Ник Клег. У тим речима је отворено лукавство, сматра политиколог Леонид Исајев.

- У Либији и посебно у Ираку фактички је одигран исти сценарио. Садама Хусеина су такође хтели да казне за коришћење хемијског оружја. Прецизно су бомбардовали. То је довело до тога да је започео прави рат, бомбардовали су пракитчно читаву земљу, школе, болнице. Убијали цивиле. Уз то Садама Хусеина су ипак свргли. Тако да интерпретације Американаца и Британаца да казне за коришћење хемијског оружја значе – уништити земљу.

У тој ситауцији сиријски побуњеници трљају руке: припремају за западне трупе списак војних ицљева које желе да униште у првом реду и очекују увећање страних испорука оружја. То им је већ обећао француски председник Франсоа Оланд.

Москва пажљиво прати ситуацију и још једном позива међународне факторе да буду одговорни пред доношење одлука. У среду у телефонском разговору специјални представник Генералног секретара УН за Сирији Лахдар Брахими и министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров сложили су се да политичка варијанта регулисања конфликта у Сирији нема алтерантиву. Покушаји војног решења прете даљом дестабилизацијом у региону.

Наталија Коваљенко,