Упад у Сирију: цена висока, циљ нејасан

29-08-2013 11:24:53 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Питање о почетку војне операције против Дамаска је изгледа већ решено. Амерички војни бродови су се приближили обалама Сирије, а званичници из Европе и САД све чешће говоре да напад на режим Башара Асада може да буде изведен без дозволе СБ УН. При томе, мада успех ове операције није гарантован, њена цена ће у сваком случају износити милијарде долара. А разговори о скором укључивању западних трупа у сиријски конфликт су већ уплашили финансијско тржиште.

Док комисија УН проучава детаље примене хемијског оружја код Дамаска, западни лидери чине све страшније изјаве. При томе са речи постепено прелазе на дело. Ових дана САД су упутиле ка Сирији разарач Мехен. То је већ четврти брод ратне морнарице САД који се налази у Средоземном мору. Осим Мехена, поред обала Сирије држурају разарачи Грејвли, Бери и Рејмиџ, наоружани са неколико десетина крстарећих ракета Томахавк. Како је објаснио шеф Пентагона Чак Хејгл, армија САД је спремна да нападне Сирију, ако Барак Обама то нареди.

Међутим експерти истичу да ће ова операција постати приметни терет за амерички буџет. Реч је најмање о стотинама милиона долара, уверава Директор информационих пројеката ПИР-Центра Андреј Баклицки.

- Прилично је сложено сада рећи колико ће ова кампања коштати, зато што може бити речи о сасвим различитим операцијама. У датом тренутку можемо да говоримо да ће то највароватније бити једноставно ракетирање. За време сличне операције у Либији трошило се око милион долара дневно само за наношење ракетних удара, без било каквих других операција.

Сам Пентагон илузије поводом могућих трошкова такође не гаји. Још у јулу генерал Марти Демпси је изложио 5 могућих сценарија пружања помоћи сиријским устаницима. Најекономичнији од њих је обука бораца опозиције и пружање обевештајних података. На то ће из буџета морати да се издваја 500 милиона долара годишње. Сви остали сценарији који претпостављају потпуно укључивање америчке армије у сиријски конфликт коштаће најмање милијарду долара месечно.

Из недавне изјаве дражвног секретара Џима Керија следи да Вашингтон рачуна да уштеди и да се ограничи ракетним ударима. Ипак тешко да ова акција може да помогне да се свргне Асадов режим. Блицкриг у Сирији неће успети, сматра доцент катедре Примењене политикологије Финансијског универзитета у влади Русије Јевгениј Војко.

- Овде се не може говорити о једном-два дана. Тим пре искуство војних дејстава западних земаља у другим кризним жариштима, пре свега ту пада на памет Либија, говори о томе да мали победоносни рат никако неће успети. Сиријска власт је показала значајно већи отпор спољном притиску, па и унутрашњем такође, у пређењу са либијском. Грађански рат у Сирији траје већ више од две гдоине, зато не треба говорити о брзом завршетку војне операције.

Између осталог чак ако се САД и њихови савезници одлуче на праву операцију у Сирији, то неће помоћи да се тамо прекине конфликт. Напротив, експерти сматрају да ће ниво насиља у земљи скочити. При томе, како сматра Андреј Беклицки, дестабилишућу ситуацију САД лоше схватају шта је њихов коначни циљ.

- Стиче се утисак да САД саме не схватају шта желе да постигну. Последње Керијеве изјаве сведоче о томе да у принципу терба нешто чинити, пошто је било примењено хемијско оружје. Али шта да се ради, не зна се. У случају просто наношења ракетних удара, може бити речи просто о кажњавању Асадовог режима, а не о свргавању, ни чак о уношењу значајних промена у ток војних дејстава. Тачније ако се САД одлуче на војну акцију она ће имати у првом реду политички, а не војни значај.

Међутим разговори о могућој операцији против Сирије већ брину финансијско тржиште. Тако су амерички индекси фондова пали после изјаве Џона Керија о могућности примене војног сценарија у Сирији. У контексту тих разговора скочиле су и цене нафте.

Артјом Кобзев,