Налазите се на страници > Почетна > Економија > Прелиминарни резултат

Прелиминарни резултат

29-08-2013 11:34:14 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Велика двадесеторица је резимирала резултат тродневног рада у области доприноса развоју. Коначни реферат био је представљен у Москви у оквиру руског председавања Г-20. Од раније пријављених 67 обавеза, 33 су испуњене. Рок испуњења осталих су наредне године. Између осталог, није искључено да ће се дневни ред обновити, а да ће земље чланице двадесеторице добити нове обавезе.

Пре три године на самиту Г-20 у Сеулу био је усвојен план за допринос развоју. Његов циљ у дугорочној перспективи је да смањи разлику између земаља по нивоу развоја. У плану је било издвојено 10 главних праваца, између осталог прехрамбена безбедност, доступ финансијским услугама, трговина и отварање радних места. Управо у тим сферама у земљама са ниским приходима у првом реду била је потребна помоћ развијених економија и економиј ау развоју. Реализацијом постављених задатака бавили су се заједно сви чланови Г-20. Ова идеја заједништва је била у основи коначног реферата. Ексепрти су оцењивали колективна достигнућа, а не допринос поједине земље, објаснио је директор одељења за међународни развој Министарства финансија РФ Андреј Бокарев.

- До данашњег тренутка у групи за развој било је 10 приоритетних области. И треба схватити да свака земља не може да ради истовремено у сваком од праваца и да реализује водеће и координирајуће функције. Неке земље су више уносиле у разматрање проблемепрехрамбене безбедности, неко је више заинтересован за питања инфраструктуре или доступа финансијским услугама. И данашњ документ није продукт стваралаштва Министарства финансија Русије, већ колективни рад свих земаља двадесеторице и међународних организација.

Најбоље је за ове три године био разрађен проблем прехрамбене безбедности, на пример припремљен је план технолошке помоћи пољопривреди афричких земаља. Ови пројекти ће се реализовати од новца земаља донатора. Донорство је главни механизам подршке развоја у свету, изјавио је заменик министра финансија Русије Сергеј Сторчак.

- Цифре су познате. Ако се одбаце врхунци – највећи токови помоћи – или напротив периоди када је висина међународне помоћи падала, ипак годишње развој земаља - донатора издвајају око сто милијарди долара за допринос међународном развоју.

Главно што је учинила двадесеторица јесте то што је почела да регулише донације, како би се избегла ситауција када у земљу долази неколико донатора, гура се на улазу, трошо своје буџете, али ефикасност њихових дејстава је била ниска, изјавио је Сергеј Строчак.

- Двадесеторица после групе 7 предложила је још један механизам координације међународних напора донатора. Још раније појављивали су се клубови када се у једној земљи уједињавају напори 3-4, понекад и 10 донатора. Двадесеторица као глобални клуб покушала је да споји напоре донатора у глобалним размерама и да реши тако велике проблеме као што је прехрамбена безбедност.

Актуелни реферат је први коначни документ који је објавила двадесеторица. Претпоставља се да ће наредни изаћи за наредне три године.

Анастасија Першкина,