За Словенију Црвена армија остаје ослободилац

29-08-2013 08:55:48 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Јубилеј једне од највећих битака Великог Отаџбинског рата, битке на Курској дуги, обележавају не само у Русији, већ и у другим земљама, између осталог у Словенији. Изложбу посвећену 70-годишњици битке код Курска припремио је Руски Центар за науку и културу у главном граду Словеније, Љубљани.

На фотографијама представљеним на изложби, отвореној 22. августа, запечаћени су моменти битака и слике из свакодневног живота војника, као и својетски и немачки пропаганди материјали. О значају изложбе за Словенију говори словеначки историчар и русиста Симон Малменвал. Између осталог, Симон је прошле године добио диплому за историју и руски језик на филолошком факултету Љубљанског Државног унвиверзитета. И зато он добро говори руски.

- Она јача везе између Словенаца и народа Русије, као и свака ддруга изложба која се организује у РЦНК у Љубљани. Сматрам да је то нормална пракса и увек је треба подржавати. Ова изложба нам не да да заборавимо да је Русија дала велики допринос победи у Другом светском рату. И победа је била резултат деловања конкретних људи, који су ради ње ишли на жртве. А из тога следи да историја нису само суве чињенице, не само учџбеници и лекције. Историја су људи. И то нам омогућава да схватимо да историју треба пре свега гледати као искуство и дело живих људи. И тада прошло за нас није нешто удаљено, већ нешто живо.

Између осталог, изложба у РЦНК у Љубљани врло је индикативна у контексту фалсификација историје Другог светског рата, која се сада дешава у многим европским земљама. Зна се да у многим европским уџбеницима историје Совјетску Армију покушавају да представе као окупатора. За Словенију, како нас је уверио Симон Малменвал, то не важи.

- Сада се заиста суочавамо са политизацијом историје, када историја не само да се предаје у школама, већ се користи и у политчке сврхе, прелази на ниво међународне политике. Код нас у Словенији таквих проблема као у неким земљама Источне Европе нема. Ова тема никада није изазивала никакве политичке спорове. Словенци никада нису сматрали Црвену Армију ни опонентом, ни окупатором, већ су сачували сећање на њу као на ослободиоца и победницу у Другом светском рату.

О изложби посвећеној 70-годишњици битке на Курској дуги, у руском центру за науку и културу у Љубљани говорио је словеначки историчар и русиста Симон Малменвал. У студију Гласа Русије био је извештач Григориј Соколов.

Григориј Соколов,