Зањимљиве чињенице: кроз Москву тротинетом

29-08-2013 12:11:56 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


У Москви су почела разгледања града на… тротинетима.

27. јула је почео пројекат ТурКултур, који омогућује да се на тротинету обиђу сви музеји Москве бесплатно и са водичем.

Нови пројекат је систем тротинетских маршрута, који уједињује најпознатије музеје руске престонице, а које су прокрчене кроз историјска места.

Успут ће учесницима пројекта бити предложена карта са свим знаменитостима, које ће они видети успут, као и кратким описом. Обилазак траје од 15 минута до 2 сата зависно од изабране маршруте.

Москва је град, који никада не спава. Овде живот ври 24 сата у даноноћју, због свега тога престајемо да примећујемо лепоте града, ценимо оно, чиме се Москва с правом поноси: разноврсну архитектуру, јединствене знаменитости, необичне музеје, историјске споменике. Ми смо сигурни да ће ТурКултур бити интересантан не само за туристе, већ и становнике града, који ће моћи да открију за себе много нових места, - каже један од организатора пројекта Татјана Корњева.

Очкекује се да ће у оквиру овог пројекта бити одржани недељни конкурси фотографија. Ако овај новитет постане популаран, идуће године ће он бити настављен у топлијој сезони.

Нови светски рекорд је успоставио становник украјинског града Симферопољ Сергеј Најдич.

Тај 59-годишњи човек је стајао 72 сата и 32 минута на дасци с јарболом у једном рибњаку градског парка.

Пријатељи и рођаци су га бодрили из шатора на обали. Сергеју је било дозвољено да сиђе на обалу једном у три сата, и то свега за 15 минута. Он је успевао да презалогаји, док је масер размрдао његове уморне ноге.

Сам Најдич је задовољан резултатом: Било је тешко, много сам уморан. Нарочито ноћу, кад нема ветра, нема ничега, што би привукло пажњу, онда се спава. Чучао сам. У једом ресторану је свирала музика до 3 сата по поноћи, она ми је била разонода.

Видеоснимак успостављања рекорда је послат у Лондонску канцеларију Гинисове књиге рекорда. Рекордист планира да изврши путовање на дасци дуж обале Црног Мора у пратњи чамца безбедности.

У Новосибирску, у Академском градићу, подигнут је споменик цедуљици са одговором, коју ђак тајно користи на испиту.

На клупи од 3 метра, коју су ставили испред зграде Новосибирског државног универзитета, исписани су физичке и математичке формуле, историјски датуми и филозофске изреке.

Симболичну траку од лима је пресекао ректор универзитета Михаил Федорук. Он је признао да сам никада није користио такве цедуљице, али такав споменик открива са задовољством.

Ускоро ће се такве арт-клупе појавити у читавом Академском градићу, њихови нацрти су били представљени на специалној изложби.

Клупа-цедулица… је добила својеврсну награду гледалачких симпатија, допала се спонзорима. Активно су учествовали у подизању и украшавању споменика апсолвенти и руководство универзитета.

Ирина Сојферман,