У госте Бурановским бакама

29-08-2013 12:25:59 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Оптимистичне певачице у годинама које су изазвале одушевљење, отпевавши свој позив у Бакуу на конкурсу за песму Евровизије 2012. чекају госте – учеснике првог Међународног Бурановског фестивала народне културе. У Републику Удмуртију, завичај бака, допутовали су фолклорни колективи из разних региона Русије, као и из Естоније и Литваније, Кине и Португалије.

Бурановске уметнице за време Евровизије нападали су са свих страна новинари, питајући како то да су тако грлате, веселе, сценичне... И најпробојнија од свих, Галина Коњева, одговарала је.

- А зашто да не певамо? Ви, млади, све певате, играте, а ми не смемо? Пробале смо. У сваком селу има не само један колектив као што смо ми. А код нас у региону, у републици, има их на хиљаде!

Сада Бурановске баке које су већ постале својеврсни бренд Русије у свету етно музике, упознаваће учеснике фестивала са својим земљацима, са својим фолклором и традицијама. Удмуртију ће представити у програму осам колектива. Репертоар је различит: песме на руском и удмуртском у савременој обради и изворном облику. Али има и нешто заједничко, тврди у интервјуу за Глас Русије једна од организатора фестивала Олга Зорина.

- Свим овим колективима својствен је висок извођачки ниво, очување и извођење на сцени управо традиције свог региона, свог села. Осим тога, то су учесници и награђени на разним савезним и међународним фестивалима и конкурсима.

Бурановски фестивал ће протећи практично по свим регионима Удмуртије – републике са милион и по људи, чија територија са стране Европе примиче Уралском гребену. То је земља која је дала свету такве титане као што је конструктор оружја Михаил Калашњиков, композитор Петар Чајковски. Како пишу биографи композитора класика, управо у Удмуртији, у граду Воткинску, Чајковски је у раном детињству слушао много фолклорних песама. Данас се музички фолклор обично назива духовним културним наслеђем које се у условима глобализације налази под претњом нивелисања и чак нестанка. Овај проблем у Удмуртији ће разматрати стручњаци.

А отварање фестивала ће протећи у селу Бураново. Учесници су позвани на празник под називом Брангурт шикисјос. У преводу са удмуртског то значи „бурановски сандучић“ – у њему је за госте припремљено све најинтересантније и најпријатније: послужење, националне песме и игре, локална предања. Бурановске баке планирају да прикажу својим колекама, музичарима аматерима цркву Свете Тројице, која се обнавља на иницијативу и делимично од средстава која су зарадиле Баке. После фестивала у селу Буранову ће се појавити нова знаменитост: поред цркве сви гости ће посадити дрвеће у Алеји пријатељства.

Јелена Андрусенко,