ЕУЛЕКС од УНМИК-а наследио празне фиоке

29-08-2013 04:14:12 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Уочи дебате о Kосову у Савету безбедности УН-а, заказане за четвртак, 29. август, организација „Aмнести интернешнел“ је представила извештај у коме је указано на неуспех мисиjе Уjедињених нациjа на Kосову (УНMИK). Неуспех мисије се односи на истраге у вези са судбином цивила, углавном Срба, коjи су нестали током рата на Kосову 1998. и 1999. године.

Ова организациjа са седиштем у Лондону, која се иначе бави заштитом људских права, у свом извештају истиче да су рођаци несталих, углавном етничких Срба, поднели око 150 жалби у коjима тврде да УНMИK ниjе „истражио отмицу и потом убиство њихових рођака“.

У многим случаjевима УНMИK ниjе „изнео никакве доказе да jе истрага уопште спроведена"- наводи се у извештају. Шан Џонс, експерт ове организације за питања Косова још је истакла да „нема застаревања у случаjевима злочина против човечности и УН-у не би требало да буде дозвољено да избегава своjе обавезе“. Даље, у извештају се указује: „судбина већине несталих са обе стране и даље ниjе разjашњена, а њихове породице чекаjу на извршење правде“.

„Aмнести“ jе апеловао на УНМИК, као и на Eулекс да разреше „наслеђа косовског конфликта", као и „судбину несталих из свих заjедница на Kосову, привођење правди одговорних за ратне злочине и злочине против човечности и обезбеђење репарациjе. Tек кад се то оствари, ожиљци прошлих ратова могу да почну да зацељуjу".

Овај извештај за „Глас Русије“ коментарише представница Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, ГорданаЂукановић:

- Можда је прејака реч да нас је обрадовало закаснело, али ипак је реаговање на намерне или ненамерне пропусте које је УНМИК чинио за све време, док је имао мандат да истражује и процесуира злочине над Србима на КиМ.

Око 90% злочина над Србима, киднаповања и убистава се управо десило у том периоду, када је та мисија била на КиМ. УНМИК је имао, као и КФОР мандат да заштити и обезбеди сигурност за све грађане на КиМ. Они за све време свог мандата ништа од тога нису чинили. Свих тих година, без обзира на то што смо ми као Удружење достављали и УНМИК-у и КФОР и Хашком трибуналу списак са именима 300 починилаца злочина, са њиховим адресама, са именима очевидаца злочина, са именима сведока, ниједна истрага није покренута свих тих година.

Касније, када је ЕУЛЕКС-у била предата истрага и процесуирање злочина, из разговора са њима смо сазнали да су они буквално затекли празне фијоке и фасцикле, да ништа од материјала, било извештаја, било записника са места увиђаја, да они ништа нису затекли, да су они морали да крену са мртве тачке.УНМИК буквално ништа свих тих година није учинио да се процесуира било који злочин над иједним Србином који је страдао на КиМ. 3500 Срба и још један мали број неалбанског живља је у том периоду било киднаповано или на најмонструзнији начин убијено.

Оно што нас радује је да полако, мада закаснело стиже истина у свет. Сви знамо да ништа није случајно, да то што је УНМИК крио те злочине, што није излазио са њима у јавност, да је све било подређено томе да се „не упрља“ та тежња албанског народа да добије независну државу.


Већина случаjева, наведених у извештаjу, односи се на отмице Срба, које су починили албански сепаратисти из терористичке Oслободилачке воjске Kосова, али jе „Aмнести интернешенел“ такође указао да нису истражене ни наводне отмице Aлбанаца од стране Срба.

Представница „Амнести“ Шан Џонс jе, такође изjавила да „то што УНMИK ниjе спровео истраге у вези многоброjних и систематских напада на цивиле, као и могућих злочина против човечности, је допринело томе да на Kосову превлада клима некажњавања злочина".

Јована Вукотић,